На Закарпатті вийшло друком нове бібліографічне видання «Дмитро Федака»

0
857

Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка видала черговий бібліографічний покажчик. Про це повідомляє zakarpattya.net.ua.

Нове видання бібліографічної серії “Культура краю в особах” присвячено 80-річчю педагога, журналіста, видавця, знаного та плідного редактора, укладача численних книг та керівника багатьох книговидавничих проєктів видавництв “Карпати” (1974–1997), “Закарпаття” (1997–2010) та “TIMPANY” (2010–2012) Дмитра Михайловича Федаки.

Покажчик висвітлює велику працьовитість та плідність Дмитра Федаки у книговидавничій справі та активність у громадському та культурному житті Закарпаття.

Як педагог Дмитро Михайлович реалізовувався у Ростоцькій школі на Рахівщині, а опісля сім років вчителював на Донбасі. Далі була праця в Закарпатському інституті післядипломної педагогічної освіти (тоді – інституті підвищення кваліфікації вчителів) в Ужгороді. Друкувався у газетах “Закарпатська правда”, “Молодь Закарпаття”, “ХХІ вік”, “Карпатська Україна”, “Срібна земля”, “Фест”, “Орбіта-логос”, “Радянська освіта”, “Літературна Україна”, “Вісті з України” тощо, у журналах “Українська мова і література в школі”, “Дзвін”, “Дукля”, відновив та був головним редактором популярного краєзнавчого журналу “Наш рідний край” (1998-1999). Він визнаний відмінник народної освіти Української РСР та член Національної спілки журналістів України та краєзнавців.

Дмитро Федака – активний просвітянин, брав участь у підготовці щорічного календаря-альманаху Закарпатського крайового товариства “Просвіта”, був редактором кількох номерів та автором багатьох матеріалів.

Попри мрії про науку, Дмитро Федака зумів успішно реалізуватися в редакторській роботі у книговидавничій сфері – нараховував близько 500 назв різних книжок, які він підготував до друку за майже сорок років праці у цій царині. З ним співпрацювали такі майстри слова як Іван Чендей, Петро Скунць, Юрій Мейгеш, Юрій Шкробинець, Дмитро Павличко, Роман Лубківський, Олекса Мишанич, Дмитро Кешеля, Микола Матола, Іван Петровцій, Петро Ходанич, Юрій Шип, Христина Керити та багато інших.

За його ініціативи та участі з’явилась бібліотека “Карпати”, яку готували спільно з львівським видавництвом “Каменяр”, антологія поезії про Закарпаття “Я тобі дарую пісню”, збірники “Гори в шинелях”, “Нас братерство навіки єднає”, започаткував серію книжок-мініатюр, випустив збірники творчості молодих “Перевал”, “Новоліття”, “Суцвіття”, “Калиновий спів”, “Сонячний годинник” та ін., унікальну серію видань “Письменство Закарпаття”, у якій вийшли “Історія карпатських русинів” М. Лучкая, щоденник спогади Василя Ґренджі-Донського “Щастя і горе Карпатської України”, публіцистика “Я теж українець”, вибрані твори Августина Волошина, Олександра Духновича, Юлія Боршоша-Кум’ятського, Андрія Патруса-Карпатського, Зореслава, Федора Потушняка та ін.

До 70-річчя Карпатської України Дмитра Федаку нагороджено орденом “За заслуги” ІІІ ступеню “за активну громадську і наукову діяльність, спрямовану на увічнення пам’яті про розвиток української державності та історичних подій 1938-1939 року на Закарпатті”.

Він доклався до знайомства українців з літературними набутками українських письменників Словаччини. У 2006 році вийшла антологія поезії та прози “Під синіми Бескидами”, яку Дмитро Федака упорядковував, редагував та став автором передмови, а опісля була тривала співпраця з багатьма українськими письменниками Пряшівщини. Дмитро Федака є почесним членом Спілки українських письменників Словаччини. Окрім цього, він як редактор має численні відзнаки часів УРСР та незалежної України.

Дмитро Федака підготував дві власні книги. “Олександр Духнович. Сходинки у безсмертя” (2013) відзначена обласною літературною премією імені Федора Потушняка. Вершиною ж його творчості стали літературні портрети й ескізи “Українське красне письменство Закарпаття” (2017).

Бібліографічний покажчик “Дмитро Федака” розпочинається з біографії “Подвижник книги”, яку спеціально для цього видання написав його син, відомий історик, письменник та журналіст Сергій Дмитрович Федака. 

Покажчик вміщує фотоматеріали з архіву Дмитра Федаки, обкладинки його авторських книг та кількох упорядкованих ним книг.

Окрім цього, до покажчика додано спогади Мар’яни Нейметі, Івана Ребрика та Івана Яцканина про відомого редактора, дарчі написи на книжках з бібліотеки Дмитра Федаки, біографічну розвідку “Про Федак у Кальнику”, плани-проспекти книжкової серії “Народна бібліотека” та “Письменство Закарпаття”, а також деякі витяги з листування з П. Частом, В. Бухалом, А. Дурундою, І. Сеньком, Д. Кременем, І. Яцканином і розлоге інтерв’ю, яке зробив Олександр Гаврош. 

Бібліографія покажчика складається з таких розділів:

• Окремі видання

• Дмитро Федака – укладач, упорядник, редактор та перекладач

• Передмови, вступні статті та публікації Дмитра Федаки, надруковані в антологіях, збірниках, альманахах та часописах 

• Інтерв’ю з Дмитром Федакою

• Матеріали про життя і творчість Дмитра Федаки

У розділах бібліографічні описи подаються у хронологічному порядку, в межах року – в абетковому.

Бібліографічний опис здійснено за чинними державними стандартами.

Добір матеріалів завершено у серпні 2020 року. Зорієнтуватись у пошуку допоможе іменний покажчик.

Видання розраховане на широке коло читачів, передусім – бібліотечних працівників, журналістів, дослідників історії, літератури краю та шанувальників видавничої справи.

23 грудня 2020р.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я