На Запоріжжі побачила світ книга «Література Запорізького краю: Хрестоматія творів кінця ХХ – початку ХХІ століття»

0

27 грудня в Запорізькій облдержадміністрації відбулася презентація книг запорізьких авторів. В урочистому заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Лєван Шишинашвілі, голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Медко, а також автори видань.

У рамках виконання Програми сприяння розвитку інформаційної галузі Запорізької області на 2016-2020 роки у 2019 році видано книги запорізьких авторів: «Література Запорізького краю: хрестоматія творів кінця ХХ — початку ХХІ століття)» та «Прозора межа мови: Фотоальбом поезій» авторства Олександра Медка та Сергія Лаврова. Книги вийшли накладом по 500 примірників кожна.

Книга «Література Запорізького краю: хрестоматія творів кінця ХХ – початку ХХІ століття», яка була підготовлена творчою групою, до складу якої входили письменники – члени ЗООНСПУ та науковці-літературознавці Запорізького національного університету і представники відділу краєзнавства ЗОНБ. Вона фактично стала другим томом у двокнижжі «Письменники Запорізького краю», першою ж була антологія творів. Упорядниками книги були письменник Олександр Медко та літературознавця Ольга Стадніченко.

До книги входять літературознавчі нариси творчості 38 письменників Запорізького краю часів незалежної України і їхні найкращі найпоказовіші вибрані твори. До книги ввійшли нариси про 11 письменників, які нещодавно відійшли у Вічність, але їхня творчість є окрасою і візитівкою запорізької літератури, зокрема про Петра Ребра, Миколу Лиходіда, Марину Брацило, Олександра Абліцова, Геннадія Літневського, Анатолія Рекубрацького, Олександра Стешенка, Віктора Чабаненка, Володимира Чубенка, Олександра Шостака. І про 27 письменників, які активно працюють нині і видають нові художньо вартісні речі. Це 29 поет, 3 прозаїки, 2 літературознавців-критиків, 4 гумористи-сатирики. Про багатьох з них був брак інформації, тому авторам нарисів довелося детально вивчити їхній життєпис та творчий доробок різним шляхом, у тому числі способом особистого інтерв’ювання, щоб здійснити більш-менш об’єктивний аналіз їхньої творчості. У результаті склався авторський колектив, який і здійснив колосальну роботу зі створення цієї книги. До нього увійшли Кравченко В.О., к.філ.н, професор, Проценко О.А., к.філ.н., доцент, Хом’як Т.В., к.філ.н, професор, Ботнер В.С., к.філ.н., доцент, Тупахіна О.В., к.філ.н., доцент, Василина К.М., к.філ.н., доцент, Кравченко Я.П., к.філ.н., доцент, Курилова Ю.Р., к.філ.н., доцент, Зайдлер Н.В., к.філ.н., доцент, а також працівники краєзнавчого відділу обласної наукової бібліотеки Нагорна Г.М. та Паливода Т.М., за роботу яких ми особливо вдячні.

− Обласна влада робить усе можливе, аби ми могли впевнено сказати: запорізька книга жива, запорізька книга розвивається. Спільні зусилля обласної адміністрації, обласної ради та спілки письменників краю дають результат, яким
ми насправді можемо пишатися. Сьогодні відбувається чергова знакова подія. Третій рік поспіль коштом обласного бюджету друкуються книги запорізьких письменників. До цього понад десять років книги місцевих авторів не видавалися за сприяння обласної влади. Вже видано коштом обласного бюджету десятки різних книг. І пізнавальні, і наукові, і презентаційні,  енциклопедії, антології, путівники, збірки поезії та прози. Всі ці видання поповнили фонди запорізьких бібліотек, шкіл, вишів. Зазначу важливу деталь – усі книги, що видає наш Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, — виключно українською мовою та виключно місцевих авторів. Цього роки видано дві книги. Перша –  «Література Запорізького краю: хрестоматія творів кінця 20 — початку 21 століття». У цьому виданні не тільки твори майже 40 митців, а й літературознавчі нариси творчості авторів. Тобто, ця книга може служити навчальним посібником з навчального курсу «Література рідного краю». Друге видання цього року вважаю особливим – це фотоальбом поезій «Прозора межа мови». Вперше ми об’єднали творчість двох талановитих запоріжців — поезію Олександра Медка та світлини Сергія Лаврова. Така синергія візуального та поетичного дійсно вражає. Дозвольте висловити щиру подяку керівництву облдержадміністрації та депутатам обласної ради за підтримку книговидання в регіоні, − зазначив у своєму виступі Лєван Шишинашвілі.

Видання розраховані як на школярів, так і на дорослих читачів, усі охочі можуть ознайомитися з прозою та поезією сучасників, дізнатися щось більше про рідний край, історію, наблизитися до літературного мистецтва.

− Обласна рада та обласна адміністрація знайшли можливість підтримати запорізьких письменників. Ці видання будуть передані до шкіл, бібліотек та вишів. У Запорізькому краї багато талановитих письменників, поетів, митців. Необхідно
активізувати підтримку творчого руху на Запоріжжі, а також розглянути можливість внести до шкільної програми вивчення творів запорізьких творців, − зауважив Єгор Семенков.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Медко подякував обласній владі за плідну співпрацю.

Під час урочистого заходу за високий професіоналізм, сприяння розвитку вітчизняного книговидання, активну життєву позицію найвищою нагородою Національної спілки письменників України медаллю «Почесна відзнака» було нагороджено голову Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України Олександра Медка.

За активну участь у впорядкуванні книг «Письменники Запорізького краю: антологія творів кінця 20 – початку 21 століття» і «Література Запорізького краю: хрестоматія творів 20 – початку 21 століття» Почесну грамоту Національної спілки письменників України вручили заступнику голови Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України Ользі Стадніченко.

Подякою  Національної спілки письменників України за активну участь та високохудожню реалізацію проєктів з книговидання було нагороджено директора видавництва «Дике Поле» Олександра Лазутіна.

Почесною грамотою Національної спілки письменників України за високий професіоналізм, особистий вагомий внесок у розвиток вітчизняного книговидання та популяризацію української книги, духовної розбудови Запорізького краю та України нагороджений директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької  обласної державної адміністрації Лєван Шишинашвілі.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я