Нацбанк уводить в обіг пам’ятну монету “Василь Стефаник”

0

Національний банк України з 12 травня 2021 року вводить в обіг пам’ятну монету з нейзильберу номіналом 2 гривні із зображенням відомого прикарпатського письменника Василя Стефаника, пишуть Версії з посиланням на сайт НБУ.

Присвячена 150-річчю від дня народження талановитого українського письменника-новатора, неперевершеного майстра експресіоністичної новели, поета, громадського діяча та політика. Художні твори прозаїка вміщуються в одному томику, але його ім’я стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу, вони вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю. Збірка новел “Синя книжечка” стала помітною віхою в розвитку української прози. Вона принесла В. Стефанику загальне визнання та була зустрінута захопленими відгуками І. Франка, Лесі Українки, М. Коцюбинського, О. Кобилянської, а збірка “Камінний хрест” сприйнята як визначна літературна подія.

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, по обидва боки від якого – 2021; у центрі – стилізовану композицію: на тлі вікна сільської хати – портрет Василя Стефаника, праворуч від якого – колосок, що символізує письменницьке перо; написи: УКРАЇНА (над портретом), номінал – 2 (праворуч), ГРИВНІ (півколом праворуч), ВАСИЛЬ СТЕФАНИК 1871–1936 (унизу півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч між написами).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено самотню фігуру людини, яка зібралася в далеку путь, на передньому плані – кам’яний хрест, праворуч і ліворуч від якого колоски, по обидва боки від фігури – стилізовані птахи.

Джерело: versii.if.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я