Національна спілка письменників України підтримує пропозицію перейменування скверу Чкалова на сквер Письменницький

0

Як відомо, 6 жовтня Комісія з питань найменувань КМДА на своєму засіданні ухвалила рішення про перейменування скверу Чкалова, який знаходиться в самісінькому центрі Києва, на сквер Богдана Ступки. Як зазначається у протоколі засідання Комісії, рішення таке прийнято, «враховуючи звернення БО «Благодійний фонд «Богдана Ступки» про перейменування скверу Чкалова на сквер Богдана Ступки».

Звичайно, Богдан Ступка – видатний український актор, мистецький доробок якого ввійшов у золотий фонд українського і світового кіномистецтва, проте ідею перейменування скверу – ще рік тому – ініціювала потужна команда столичних інтелектуалів, літераторів, учених, митців. Сквер має називатися «Письменницький».

До того ж слід зауважити, що роками забудовник не полишає надії збудувати практично у сквері так звану «капсульну» висотку і позбавити мешканців будинків, які живуть навколо, не лише зеленої зони, а й історії сучасної української літератури, тому що довкола розташовані так звані «письменницькі» будинки, серед яких відомий усій країні РОЛІТ, де мешкали В. Сосюра, П. Тичина, М. Стельмах, О. Гончар, А. Малишко, М. Рильський, М. Бажан, Ю. Збанацький, М. Руденко – відомий у всьому світі правозахисник, дисидент, Герой України. Словом, цвіт українського красного письменства. У будинку, що виходить вікнами у сквер, проживає знаменита Ліна Костенко.

Як відомо, із пропозицією перейменування скверу визначні діячі української культури і мистецтва звернулися листом на ім’я прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, але у відповіді, яку вони отримали, на жаль, про ідею перейменування скверу в Письменницький не було і слова.

Проте нещодавно Комісія з питань найменувань ухвалює рішення про перейменування скверу на сквер Богдана Ступки, не залучаючи до обговорення громадськість та ігноруючи факт звернення столичної інтелігенції і її бажання відновити нарешті справедливість і перейменувати сквер Чкалова на сквер Письменницький.

Звичайно, можна зрозуміти обурення тих, хто безпосередньо творив і творить українську літературну історію.

Та все-таки за широкої підтримки громадськості та всіх небайдужих до цього складного, але важливого питання, Комісією з питань найменувань було створене електронне голосування за перейменування скверу Чкалова на сквер Письменницький.

Секретаріат Національної спілки письменників України звертається до очільника Києва Віталія Кличка, а також до Комісії з питань найменувань КМДА щодо вирішення цього важливого питання.

Голосування триватиме до середини грудня.

Проголосувати можна за посиланням.

Секретаріат НСПУ  

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я