Нагороджено переможців «Гранослова» 2017

0

Щорічний міжнародний літературний конкурс «Гранослов» – один з найстаріших та найповажніших в Україні. Ідею створити такий конкурс запропонував ще класик української літератури Павло Загребельний наприкінці 1980-х років, а Спілка письменників продовжує цю традицію зараз. 9 червня у Будинку письменників відбулося нагородження переможців цьогорічного «Гранослова». 

Від самого початку цей конкурс  традиційно проводився Національною спілкою письменників України спільно з Міністерством молоді та спорту України. Його учасниками стали кілька тисяч молодих поетів, прозаїків, літературознавців та перекладачів, а переможцями — молоді автори, чиї імена сьогодні відомі на всю Україну та зарубіжжя: Сергій Жадан, Роман Скиба, Ірена Карпа та багато інших відомих письменників.

Звання переможця «Гранослова» було і залишається почесним, бо серед сотень конкурсантів обираються одиниці кращих авторів. Твори на розгляд шановного журі надсилають початківці з усіх областей України та інших країн. 

Цього року до складу журі увійшли Володимир Цибулько (голова журі), лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка Анатолій Кичинський, В’ячеслав Медвідь, член комітету з присудження цієї премії Дмитро Дроздовський, а також письменники Любов Голота, Володимир Лис, Петро Перебийніс, Павло Вольвач, Євген Баран та Тетяна Винник, Василь Неволов, Вікторія Осташ, Всеволод Ткаченко та Володимир Поята.

Суть конкурсу «Гранослов» полягає в тому, щоби дати літераторам-початківцям стимул до створення якісних україномовних творів. Переможцям номінацій видаються книги, а з найкращих робіт дипломантів та учасників укладаються альманахи, що потім розповсюджуються серед поціновувачів молодого українського слова. Молодого, бо самі конкурсанти – це хлопці та дівчата віком до 35 років. 

Як уже повідомлялося, 4 квітня журі визначило авторів кращих творів, поданих на міжнародний конкурс «Гранослов» 2016-2017 року. 20 квітня на засіданні секретаріату НСПУ був затверджений список переможців.

Поезія 

Переможець: Шкабара Сергій Володимирович (Київ, 25 років). 

Дипломанти: Сажинська Ірина Віталіївна (Запоріжжя, 23 роки), Воробйов Роман Юрійович (Тернопіль, 23 роки), Поліщук Кирило Миколайович (Кропивницький, 25 років), Новіцька Ірина Людвігівна (Львівська область, 35 років). 

Проза

Переможці: Семиляк Ольга Андріївна (Вінницька область, 23 роки), Чернієнко Юлія Миколаївна (Херсон, 33 роки). 

Дипломанти: Плахута Ілля Володимирович (Харків, 28 років), Третяк Наталія Андріївна (Київ, 35 років), Рафальський Сергій Михайлович (Київ, 26 років), Галас Вікторія Володимирівна (Закарпатська область, 24 роки). 

Переклади

Переможець: Бутевич Валерій Миколайович (Варшава, 33 роки). 

Переможців та дипломантів особисто привітав письменник, сучасний класик, перший голова Народного руху України Іван Драч. 

Голова журі конкурсу Володимир Цибулько зазначив: «Якщо Держава, у такий важкий час, час війни, повертається обличчям до молоді і до національної ідентичності — це хороший знак. Значить, Держава  розраховує своє життя на далекі десятиліття і століття вперед. Я, як голова журі, пробував координувати суму думок всіх членів журі. Це було нелегко, адже всі роботи були різностилістичними та особливими». 

 

Прес-центр НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я