“Найбільшим його натхненням був Львів”. У Варшаві експонуватимуть роботи Генрика Стренга

0

У Музеї сучасного мистецтва у Варшаві відкривається виставка робіт Генрика Стренга (Марека Влодарського) – польсько-єврейського художника, основним натхненням якого називають місто Львів. Експозиція «Генрик Стренг (Марек Влодарський) і єврейсько-польський модернізм» супроводжуватиметься описами трьома мовами: англійською, польською та українською.

Про це повідомляє naszwybir.pl.

Він народився як Генрик Стренг у Львові, помер як Марек Влодарський у Варшаві (1898 – 1960). Був поляком, євреєм, що вижив під час Голокосту, львів’янином і варшав’яком. У Парижі навчався у самого Фернана Леже і надихався роботою Андре Бретона. У Львові був членом авангардної групи Artes, товаришував із Деборою Фогель і Бруно Шульцом. Пережив сталінську та гітлерівську окупації. Переховувався. Утік до Варшави. Був арештований та висланий у табір в Штуттгоф. Після війни став професором Польської академії мистецтв.

Його називають художником, який навчався у найкращих, але завжди шукав власних шлях. На переломі 20-30-х років він творив сюрреалістичні роботи. Після війни був одним із найважливіших авторитетів у сфері сучасного мистецтва. Експериментував: у 30-х роках опрацював формулу так званого нового реалізму, 20 років по тому його захоплював соцреалізм.

Досі доробок художника визначають як такий, що сформувався передусім під час навчання у Парижі у Леже, але, як говорять організатори виставки, Стренг  черпав також натхнення із єврейської культури та львівської традиції. Виставка продемонструє роботи художника з нової перспективи, фокусуючись передусім на значенні локальних модерністських тем. «Для робіт Генрика Стренга (Марека Влодарського) найбільшим натхненням був Львів, його передмістя, звичайні мешканці. На виставці можна буде побачити фотографії вулиць та відео того періоду, послухати львівські пісні. Їх відлуння прослідковуватимемо у роботах Стренга», – говорить куратор виставки Пйотр Слодковський.

Виставка експонуватиметься від 5 лютого до 9 травня 2021 року. У випадку ускладнень, пов’язаних із пандемією, музей організовуватиме низку екскурсій онлайн. Традиційно, відбуватимуться різноманітні супутні освітні заходи, що наближуватимуть глядачам теми, пов’язані із творчістю Стренга (Влодарського).

Після закриття експозиції у Варшаві, виставка від 30 травня до 1 серпня експонуватиметься в Україні, у Національному музеї Львова.

Джерело: warszawska-kulturalna.pl

Чільна світлина — Генрик Стренг (Марк Влодарський). Людина з грамофоном, 1926.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я