Найпрестижнішу літературну нагороду Франції цьогоріч отримав письменник із Сенегалу

0

Гонкурівську премію цього року отримав Мохамед Мбугар Сарр, 31-річний письменник із Сенегалу, про це пише france24.com.

Сарр отримав цю нагороду за роман «Найтаємніша пам’ять людей» («La plus secrète mémoire des hommes»). За словами літературних критиків, ця книга розповідає «про колоніальну епоху, Першу світову війну, Голокост, в якій правда переплітається з вигадкою».

«Я, безперечно, дуже щасливий, це велика честь для мене. Гонкурівська академія посилає дуже сильний сигнал багатьом людям, насамперед, звичайно, французькому літературному світу, але також і всім франкомовним літературним світам», — поділився Мохамед Мбугар Сарр.

Що відомо

  • Сарр народився в Дакарі у 1990 році. Згодом він переїхав до Франції та навчався у Парижі. Це вже четвертий його роман. У творах письменника йдеться про бойові дії в Західній Африці та життя мігрантів у Франції.
  • Гонкурівська премія – це французька літературна премія, яку присуджують авторам для відзначення прозових творів, написаних французькою мовою. Премія присуджується щорічно з 1903 року за рішенням Гонкурівської академії, до складу якої входять відомі французькі літератори.
  • Незважаючи на те, що грошова винагорода за премію носить символічний характер — чек на €10, вона відкриває перед лауреатом шлях не лише до визнання, а й до гарантовано високих тиражів.
  • Згідно зі статутом, Гонкурівська премія може присуджуватися автору лише один раз у житті. Єдиним письменником, який отримав Гонкурівську премію двічі, був Ромен Гарі. Перший раз він отримав нагороду за роман «Обіцянка на світанку», другий — за книгу «Все життя попереду», опубліковану під псевдонімом Еміль Ажар. Обман розкрився лише після смерті письменника.

Олеся Котубей

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я