Наступного року можуть розпочатися зйомки фільму за ідеями Миколайчука

0

Зйомки фільму, який за життя не встиг зрежисувати Іван Миколайчук, можуть початися вже наступного року – наразі готовий сценарій і команда в пошуку режисера.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів Сергій Тримбач — український кінокритик і чинний голова Національної спілки кінематографістів України, а також друг Миколайчука. 

За його словами, сценарію фільму «Тисяча снопів вітру» не залишилось, Миколайчук про нього дуже багато розповідав. На папері мало що залишилось, але його оператор Юрій Гармаш, який знімав обидва його режисерські фільми «Вавилон ХХ» і «Така пізня, така тепла осінь», ці історії запам’ятав і виклав на папері.

«Я долучився як редактор. Запросили ще відомого драматурга і сценариста Павла Ар’є. Зараз вони написали дуже непоганий на мій погляд сценарій. Це Миколайчук. Тому я думаю, я сподіваюсь, що не пізніше наступного року почнуться зйомки. Проблема з режисером зараз. Щоб оцей світ миколайчуковий утілити на екрані, треба бути трохи Миколайчуком. Я маю на увазі світоглядно. Так відчувати світ, як Миколайчук», — зазначив Тримбач.

Про сам фільм Сергій Тримбач розказав таке: «Він (Іван Миколайчук – авт.), народився в Чорториї на Буковині. Там буквально у 3-4 км є село Башківці. Там із давніх-давен 13 січня відзначають Меланку. Свято переберії. Переберія — це перевдягання, карнавал, ярмарок. Іван виріс у такому середовищі народного театру.

Щось гоголівське було в Миколайчукові. Його омріяний проєкт «Тисяча снопів вітру» весь був вибудуваний на цій міфології народного життя. Всі ці вірування, обряди. Що таке «Тіні забутих предків»? Він (фільм) же складений з обрядів – похорон, весілля, поминки. От в цій традиції, яка розвивається, жив і мислив себе Миколайчук».

У 2019 році відбулася презентація проєкту «Тисяча снопів вітру», його продюсерка – Ольга Сергієнко. Проєкт підтримав Український культурний фонд.

Джерело: galinfo.com.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я