Названо імена переможців Всеукраїнської літературної премії «Перша ластівка»

0

Стали відомі переможці та володарі спецвідзнак Всеукраїнської літературної премії для авторів-дебютантів «Перша ластівка», засновниками якої є «Кабінет молодого автора Національної спілки письменників» спільно з українським виробником рослинної доглядової косметики «Vesna». Урочисте нагородження відбулося 5 лютого в онлайн-форматі.

«Премія “Перша ластівка” зародилася з бажання підтримати авторів, які наважилися на оприлюднення своєї творчості у вигляді першої книжки. Адже для початківця в будь-якій справі важливо, щоб його помітили, підтримали, допомогли набути віри в себе, надихнули на подальшу роботу. Із такою пропозицією я звернулася до засновниці приватної компанії — виробника натуральної косметики “Vesnа” Інни Скаржинської. Підтримку знайшла відразу, адже сама пані Інна близька до літератури й особливо чутлива до питань культурного розвитку країни. Тож ми зібрали команду, оголосили про старт конкурсу і незабаром отримали понад 40 дебютних книжок не тільки з України, а й від української діаспори», — розповідає засновниця премії «Перша ластівка», секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Партнерамипремії “Перша ластівка” стали: ГО «Творча еліта України», Асоціація українських редакторів, всеукраїнський журнал «Бористен», Дніпропетровська обласна організація НСПУ, літературна агенція «Luna», творча спільнота «VivArt», всеукраїнський проєкт «КрутеЗНО».

Над отриманими заявками члени журі — редактори, письменники, літературні діячі — працювали кілька місяців, спершу виокремивши шорт-лист.

Поетка, літературна редакторка, журналістка, доцентка кафедри кіно-, телемистецтва КНУ імені Т. Шевченка, членкиня журі премії Ольга Ольхова: «Перед тим, як залучитись до проєкту, в мене були певні побоювання — стереотипні думки щодо того, що перше — це дещо недовершене, потребує редагування. Але я отримала неймовірне задоволення від творів не лише як членкиня журі чи організатор, а як читач! Автори напрочуд талановиті, — хотілось якомога більше імен підтримати. Автори-дебютанти –це зірочки, які щойно спалахнули. Бути причетним до їхньго становлення викликає особливі відчуття!»

Переможців було ще складніше визначити, аніж сформувати шорт-лист. Представлені твори в різних жанрах не лише справили позитивне враження на всіх членів журі, а й порадували своїми видавничими рішеннями. Членкиня журі письменниця, редакторка Тетяна Череп-Пироганич зізнається: «Я дуже рада, що мені випала можливість познайомитися з творчістю нових авторів, відкрити щось нове. Моя перша поетична збірка вийшла в 1996 році, і вона дуже відрізнялась від сучасних видань. Це чудово, що в сучасних авторів є можливість відразу здійснити свій дебют яскраво, цікаво, якісно».

Отже переможці:

1 місце посіла Анна Морозова за роман «Четвертий помічник святого Христофора».

Анна Морозова — тревел-журналістка, авторка колонок у журналах «Inspired», «The Village», «FurFur», «Bird in Flight», спікерка TEDx та численних лекцій і тренінгів по всій країні, покликаних мотивувати тисячі людей почати подорожувати. Зараз проживає в США.

«Четвертий помічник святого Христофора» — це авантюрний, психологічний роман, повний мандрів, пригод, що приховує піввікову таємницю. Дія відбувається в 1992-му році, після розпаду СРСР. В аргентинському порту за борги арештовано український теплохід. Та ще й колишній помполіт утік, прихопивши з собою касу і паспорти команди. Критичне становище, голод і байдужість доводять одного з моряків до самоспалення перед посольством. Тоді четвертий помічник капітана Саша Розов зважується на божевільний план: повернутися додому в Одесу сушею. Без документів він проїде від Буенос-Айреса до Аляски автостопом, а потім перетне по льоду Берингову протоку.

2 місце — Олена Завітайло за оповідання «Діточки».

Олена Завітайло — художниця, літераторка, журналістка, полтавка. Зараз живе і працює в далекій Іспанії. У книзі авторка порушує актуальні теми сучасного села і його недалекого минулого, що виринають із різних життєвих ситуацій. Відтак утверджує загальнолюдські моральні цінності українського народу.

3 місце здобув Ілля Макаренко за роман «Магнум».

Ілля Макаренко — сценарист, режисер документальних фільмів. Народився у Жданівці Донецької області. Закінчив режисерський факультет Інституту екранних мистецтв ім. І. Миколайчука. Від 2012 року працює на телебаченні.

У «‎Магнумі» вдосталь усього: дощу і вина, кохання і зради, відчайдушності й боягузтва, українських заробітчан і португальських революціонерів. Із різних причин — зокрема й через війну на сході України — герой роману опиняється на крайньому заході Європи, де ненароком занурюється в трагічну родинну історію, яка почалася майже півстоліття тому. Втім, справжнім головним героєм тут є Лісабон — світле і приязне місто, яке неможливо не любити, але яке, однак, приховує від сторонніх очей чимало таємниць.

Також низка авторів отримали спецвідзнаки від партнерів проєкту

  1. Від виробника рослинної косметики «Vesna» та від ГО «Творча еліта України»: Ольга Анненко за збірку п’єс «Перша».
  2. Від всеукраїнського журналу «Бористен»: Наталія Ігнат’єва за збірку п’єс «Звір».
  3. Від літагенції «Luna»: Саша Войцехівська за книжку для дітей «Марусині важливі справи», Оксамитка Блажевська за роман «Еля».
  4. Від Асоціації українських редакторів: Артем Поспєлов за роман «Магнум».
  5. Від ГО «Творча еліта України»: Лілія Гудзь за книжку для дітей «Від росинки до сніжинки».
  6. Від команди Всеукраїнського проєкту «КрутеЗНО»: Тетяна Власова за збірку поезій «Ефект близькості».
  7. Від творчої спільноти «VivArt»: Тет Федоренко за роман «Експат, або Олені на крижині».

«У перших книжках конкурсантів відчутне бриніння нашого часу, порушені нові теми. Сюжети відкривають Україну для світу і світ для України. Саме тому мені хочеться, щоб ті книжки були перекладені хоча б англійською мовою. Цікаво видалась мовленнєва складова текстів, — деякі цитати виписувала собі. Доповненість жанрів, їхні нові сполуки роблять тексти ще цікавішими для сприйняття. Кожна книжка заслуговує щонайменше на те, щоб ми були вдячні їй за те, що вона з’явилася», — ділиться враженнями членкиня премії, редакторка, засновниця ГО «Асоціація українських редакторів», викладач КНУ ім. Тараса Шевченка Мирослава Пригода.

Нагадуємо, переможці отримають грошові винагороди від співорганізатора Українського виробника рослинної доглядової косметики «Vesna», а володарі спецвідзнак — подарунки від партнерів і дипломи.

Анастасія Філон

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я