Невідомі малюнки Франца Кафки вперше показали на публіці

0

Виходить книжка-зібрання малюнків Франца Кафки, яка об’єднала близько 150 його досі не відомих робіт. Вони були вилучені зі сховища Швейцарського банку у 2019 році після судового позову. Про це пише «Your Art» із посиланням на «The Guardian».

Роботи отримали з архіву Макса Брода, близького друга та видавця Кафки, який зберіг його праці після смерті письменника 1924 року. Письменник хотів, щоб його малюнки, або як він їх ще називав, «каракулі» спалили разом із рукописами.

Невідомі малюнки Франца Кафки вперше показали на публіці

Фото: Ardon Bar-Hama

Малюнок жокея з батогом на коні, що перестрибує через перешкоду. Кафка цікавився мистецтвом, вивчаючи право в університеті в Празі.

Брод не дотримався прохання друга та опублікував його романи, оповідання, щоденники, а також добірку із сорока малюнків. Проте частина документів залишалася недоступною для публіки протягом кількох десятиліть.

Брод залишив Чехословаччину 1939 року, тоді взяв із собою рукописи та малюнки Кафки до Палестини. Перед смертю в 1968 році він залишив документи своєму секретареві Естер Хоффе, заповівши передати їх «Єврейському університету Єрусалиму, муніципальній бібліотеці в Тель-Авіві або іншій організації в Ізраїлі або за кордоном».

Невідомі малюнки Франца Кафки вперше показали на публіці

Фото: Ardon Bar-Hama

Версія коня і вершника

Іронічно, що останнє прохання видавця теж проігнорували — родина Хоффе зберігала документи Кафки замкненими у банківських сейфах в Ізраїлі та Швейцарії доти, доки у 2016 році Верховний суд Ізраїлю не ухвалив, що рукописи є власністю Національної бібліотеки Ізраїлю. Зараз вони перебувають у відкритому доступі на сайті бібліотеки.

Всього недоступна раніше частина архіву містить 52 окремих малюнки й один повний альбом нарисів.

Невідомі малюнки Франца Кафки вперше показали на публіці

Фото: Ardon Bar-Hama

Малюнок чоловічої фігури під назвою «Танцюрист». Малюнки вказують на гумор і легкість автора

Що відомо

  • Франц Кафка — письменник єврейського походження, народився у Празі, писав переважно німецькою.
  • Літературознавці називають його одним із найвизначніших німецькомовних письменників XX ст. Більшу частину творів Кафки було опубліковано посмертно і всупереч його останньої волі. Вони просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом і вищим авторитетом, здатні пробуджувати в читачеві відповідні почуття тривоги, що називають унікальним явищем у світовій літературі.
  • Кафка опублікував чотири збірки — «Споглядання», «Сільський доктор», «Покарання» та «Голодар» — перший розділ роману «Америка» («Кочегар»), а також декілька інших коротких новел. Проте головні його твори — романи «Америка», «Процес» та «Замок» залишилися різною мірою незавершеними і побачили світ уже після смерті автора.

Олеся Котубей

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я