НОБЕЛІВСЬКІ ЛАВРЕАТИ: БАГАТО СЛІДІВ ВЕДЕ ДО КИЄВА

0

21 жовтня 1833 року, тобто 187 років тому, у Стокгольмі народився Альфред Бернард Нобель – винахідник динаміту, хімік, підприємець, нафтовидобувник та благодійник. Надзвичайно цікава й непересічна людина, ім’я якої лунає й ще лунатиме протягом століть. Адже започаткована ним Нобелівська премія, для потреб якої він заповідав весь свій статок,  — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні здобутки у сфері науки, культури та розвитку суспільства.

Інколи лунають закиди, що нібито ніхто з українців досі не отримав Нобелівської премії. Але це не відповідає дійсності. Тож ми підготували для вас список нобелівських лавреатів, так чи інакше пов’язаних з Україною. І він досить довгий, цей список!

До нього включено нобелівських лавреатів, які є нащадками вихідців з України — дітьми, онуками, правнуками чи більш давніми нащадками, проте самі народилися поза межами України. Пращури не менше 30 нобелівських лавреатів народилися в Україні. А деякі лавреати й самі безпосередньо народилися в Україні. Загалом нащадки вихідців з України отримували нобелівські премії з багатьох галузей: літератури, фізики, хімії, медицини, економіки, інших сфер.

Іван Бунін (1901—1985) — російський, український та французький російськомовний письменник, походженням від давнього полтавського роду Бунянських. Він майже 15 років сумарно прожив в Україні та створив значну частину своїх творів. Емігрував з УНР до Франції після наступу більшовиків. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1933 року.

Полікарп Кущ (англ. Polykarp Kusch; 1911 — 1993) — американський фізик українського походження. Виходець з Німеччини, проте нащадок вихідців з України. Лавреат Нобелівської премії з фізики 1955 року «За точне визначення магнітного моменту електрона».

Борис Пастернак (1890—1960) — російський письменник, син українських євреїв з Одеси. Отримав Нобелівську премію з літератури 1958 року.

 Ігор Тамм (1895—1971) — український та російський фізик, онук українця та кримської татарки (мати Ігоря Тамма — Ольга Михайлівна Давидова – по материнській лінії належала до сім’ї Кобилянських, пращур яких — курінний отаман Запорозької Січі одружився з донькою кримського хана Гірея). Ігор Тамм – випускник Єлисаветградської гімназії 1913 року, і сам також викладав в Одеському політехнічному університеті та в Таврійському університеті, в якому, до речі, теж навчався. Отримав Нобелівську премію в галузі фізики 1958 року разом із Іллею Франком та Павлом Черенковим «За відкриття і тлумачення ефекту Вавілова — Черенкова».

 Михайло Шолохов (1905—1984) — російський письменник, виходець з Донщини, матір якого— Анастасія Данилова Черникова — була українкою, походженням з Чернігова. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1965 року.

Георг Вальд (1906 —1997) — вчений у галузі фізіології та медицини, син вихідця зі Львівщини. Лавреат Нобелівської премії 1967 року за відкриття, пов’язані з первинними фізіологічними та хімічними візуальними процесами ока. (Спільно з Рагнаром Гранітом і Голденом Гартлайном).

Маррі Гелл-Ман (1929-2019) — американський фізик-теоретик єврейського походження, син вихідців з України (мама Пауліна Райхштайн – з с. Базальтове на Рівненщині, батько — Айсідор Гелл-Ман – з м. Чернівці. Лавреат 1969 року «За відкриття системи класифікації елементарних частинок».

Олександр Солженіцин (1918—2008) — російський письменник, але по материнській лінії (мати – Таїсія Щербак) українець. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1970 року.

Сол Беллоу (англ. Saul Bellow) (1915 — 2005) — американський письменник, уродженець Канади, син Абрама та Лізи Білоус, які є вихідцями з Одеси. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1976 року «За глибоке людське розуміння та тонкий аналіз сучасної культури».

Розалін Сасмен Ялов (англ. Rosalyn Sussman Yalow; 1921 — 2011) — американський біофізик. Сім’я батька вченої емігрувала з України. Отримала Нобелівську премію з медицини 1977 року «За розвиток радіоімунологічних методів визначення пептидних гормонів».

Петро Капиця (1894—1984) — радянський вчений-фізик. Батько вченого – Леонід Капиця – виходець з Волині, українсько-польського походження. Мати – походженням з українських дворян Стебницьких. Батько матері Ієронім Стебницький — уродженець Житомирської області. Лавреат Нобелівської премії з фізики 1978 року «За базові дослідження та відкриття у фізиці низьких температур».

Мілтон Фрідман (1912—2006) — американський економіст, син єврейських емігрантів Джено Саул та Сари Етель Фрідман, вихідців з містечка Берегове на Закарпатті. Лавреат Нобелівської премії 1979 року з економіки за досягнення у дослідженні споживчого аналізу, розробку грошово-кредитної теорії та демонстрації складності стабілізаційної політики.

Герберт Чарлз Браун (1912—2004) — американський хімік єврейського походження, син вихідців з Житомира. Лавреат Нобелівської премії з хімії 1979 року.

Сезар Мільштейн (1927—2002) — аргентинський поет єврейського походження, син вихідців з України. Лавреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1984 року «За теорію щодо специфічності в розвитку і контролі імунної системи і відкриття принципу продукції моноклональних антитіл».

Йосип Бродський (1940—1996) — російський та американський поет єврейського походження, нащадок вихідців з України. Лавреат Нобелівської премії з літератури 1987 року.

Сідні Альтман (народився 1939 року) – канадський та американський молекулярний біолог єврейського походження, син Віктора Альтмана, колгоспника з українського селища Чорний Острів, що емігрував з України у 1934 році. Лавреат Нобелівської премії з хімії 1989 року, яку він розділив з Томасом Чеком.

Михайло Горбачов (народився 1931 року) — російський політик. Мати — Гопкало Марія Пантиліївна (1911—1993) — українка. Батько матері — уродженець Чернігівської області. Лавреат Нобелівської премії миру 1990 року.

Роберт Фогель (англ. Robert Fogel; 1926 – 2013) — американський економіст. Син вихідців з Одеси. Лавреат Нобелівської премії з економіки 1993 року (разом з Дугласом Нортом) «За відродження досліджень в області економічної історії, завдяки додатку до них економічної теорії і кількісних методів, що дозволяють пояснювати економічні і інституційні зміни».

Іцхак Рабин (1922—1995) ізраїльський політик, прем’єр-міністр Ізраїлю (1974–1977, 1994–1995). Батько політика — Нехемія Рабічов – емігрував з України 1904 року до США. Він народився у селі Сидоровичі Іванківського району Київської області. Лавреат Нобелівської премії миру 1994 року.

Вальтер Кон (народився 1923 року) – американський фізик-теоретик та хімік, мати народилася в Бродах на Львівщині. Лавреат Нобелівської премії з хімії за 1998 рік «За розвиток теорії функціонала електронної густини».

Ерік Кендел (народився 1929 року) – австрійський та американський нейробіолог, психіатр, професор біохімії. Син вихідців з України: мама Шарлотта Сімелс — з Коломиї, Івано-Франківська область, батько – Герман Кандель — з Олеська Львівської області. Лавреат Нобелівської премії з медицини та фізіології «За дослідження сигнальної трансдукції у нервовій системі», 2000 року.

Роберт Горвиць (англ. H. Robert Horvitz; народився 1947 року). Бабуся по батькові Циля Горовиць (в дівоцтві Циля Болотіна) емігрувала до США на початку XIX-го століття з Новгород-Сіверська, що на Чернігівщині. Батько матері Горовиця – Давид Савіт (Давид Савицький) – також був єврейським емігрантом: був родом з Остера та емігрував до США 1904 року. Лавреат Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології 2002 року.

Ірвін Роуз (англ. Irwin A. Rose; 1926— 2015) — американський біолог єврейського походження, син уродженця Одеської області – укладальника паркетних підлог Гаррі Ройза – та його дружини Елли Грінвальд. Лавреат Нобелівської премії з хімії 2004 року, разом з Абрамом Гершко та Ароном Чехановером.

Девід Гросс (народився 1941року) — американський фізик. Мати вченого — Нора Файн — народилася в Україні, батько — відомий вчений Бертрам Майрон Гросс — син вихідців із Закарпатської області України. Лавреат Нобелівської премії з фізики 2004 р. «За відкриття асимптотичної свободи в теорії сильних взаємодій» (спільно з Ф. Вільчеком і Д. Політцером).

Гарольд Пінтер (англ. Harold Pinter; 1930–2008) — британський драматург, поет, режисер та актор єврейського походження, батько матері Пінтера — з Одеси. Лавреат Нобелівської премії з літератури 2005 року.

Пол Кругман (англ. Paul Robin Krugman, народився 1953 року) – американський економіст єврейського походження. Син Дейвіда Кругмана (1924—2013), батьки якого емігрували у 1922 році з УНР. Лавреат Нобелівської премії в галузі економіки 2008 року за «Дослідження причин глобальної урбанізації, яка пов’язала питання міжнародної торгівлі та економічної географії».

Данієль Шехтман (народився 1941 року) – ізраїльський фізик і хімік, онук вихідця з Білої Церкви. Лавреат Нобелівської премії з хімії за 2011 рік «За відкриття квазікристалів».

Ральф Штайнман (1943 — 2011[13]) — канадський та американський імунолог та цитолог єврейського походження, син Ірвіна Штайнмана — вихідця з с. Старий Остропіль Хмельницької області. Лавреат Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2011 рік (спільно з Брюсом Бетлером та Жюлем Гоффманом) «За відкриття дендритних клітин та вивчення їх значення для набутого імунітету».

Серж Арош (фр. Serge Haroche; народився1944 року) — французький фізик. Мати вченого — Валентина Рубльова — родом з Одеси. Лавреат нобелівської премії з фізики 2012 року (спільно з Девідом Вайнлендом) із формулюванням «За створення проривних технологій маніпулювання квантовими системами».

Роберт Ділан (англ. Bob Dylan, справжнє ім’я — Ро́берт А́ллен Ці́ммерман (англ. Robert Allen Zimmerman) (народився 24 травня 1941 року) – американський поет, композитор, співак та гітарист єврейського походження. Лавреат Нобелівської премії з літератури 2016 року за «Створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції». Його предки — євреї, вихідці з України: дідусь і бабуся за лінією батька Абрахама Ціммермана, Зігман і Анна Ціммерман, виїхали до США з Одеси у зв’язку з єврейськими погромами 1905 року.

Ольга Навоя Токарчук (пол. Olga Nawoja Tokarczuk, народилася 29 січня 1962 року у місті Сулехув, Польща) — польська письменниця, есеїстка, автор сценаріїв, поетеса, психолог, лавреат Нобелівської премії за 2018 рік за «Уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя». Нагороду вручено 2019 року. Народилася та виросла в сім’ї сина вихідців з України, поляка та українки (також Ольги Токарчук) із Тернопільщини.

Джерело: «СловОпис»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я