Нові лавреати премій «Вічного Павла»

0

Літературні жанри сатири і гумору виконують свою суспільну роль і під час нинішньої повномасштабної російсько-української війни. У день святих апостолів Петра і Павла в читальній залі Центральної бібліотеки Івано-Франківської МЦБС серед творів розмаїтої тематики прозвучали гостросатиричні, в яких автори висміюють кремлівських зверхників, рашистську вояччину. Вийшли вони з-під пера Володимира Пушкаря, котрий свої віршовані гуморески сам і майстерно виконує, відзначений званням заслуженого артиста України, та Василя Бабія, письменника, який працює в різних жанрах, але гумористичний для нього – один із найулюбленіших. Обидва сміхованці того дня отримали відзнаки за свою творчість.

Зрештою, як наголосив модератор заходу – літературний критик, літературознавець, голова Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка Євген Баран, сатирики і гумористи в усі часи таврували зло, брехню, аморальність, безчестя, лицемірство, інші пороки та їхніх носіїв. Він нагадав, що торік ТОПІЖ заснував літературну премію «Чоколядовий капелюх» на честь Павла Добрянського (1930–2011). І на Вінниччині, де Павло Казимирович прийшов на світ у с. Тарасівці Жмеринського району, і на Івано-Франківщині, де він жив, працював, очолював у 1975–1990 роках обласну організацію Спілки письменників України, ще добре пам’ятають «найкращого гумориста серед аптекарів і найкращого аптекаря серед гумористів», як про нього жартома казали. До речі, коли 2020-го вшановували його 90-річчя, то Є. Баран першим був відзначений званням лавреата заснованої Вінницькою обласною організацією НСПУ літературно-мистецької премії ім. П. Добрянського за упорядкування книжки спогадів про нього «Вічний Павло», яка побачила світ 2013-го завдяки фінансовій підтримці Івано-Франківської міської ради і матеріали якої ввійшли до виданої через сім років за сприяння Жмеринських РДА і районної ради з нагоди ювілею майстра українського гумористичного слова книжки про нього «І промчались літа, як сполохані коні…».

А тепер Євген Баран вручив переданий із Поділля диплом лавреата премії Вінницької ОО НСКУ Василеві Бабію. Нею письменника відзначено «за вагомий внесок у розвиток літератури в галузі українського гумору», а саме: за збірку «Насолода абсурдом». І, звісно, усі присутні в бібліотечній залі очікували на певний сюрпризний момент у нагородженні другого лавреата прикарпатської літературної премії ім. П. Добрянського «Чоколядовий капелюх», як було торік, коли першим отримав її артист обласної філармонії ім. Іри Маланюк Ігор Чепіль. Справді, й сам В. Пушкар, уродженець і житель с. Камінного Івано-Франківської ТГ, не сподівався, що на додачу до диплома лавреата премії «за розвиток гумору в Україні» йому вручать розкішний бриль (рятуватиме від літньої спеки) та шоколадний пістолет…

А згаданий артист розмовного жанру І. Чепіль зірвав оплески зали, прочитавши гуморески В. Пушкаря «Що ви, хлопці, репіжите?» зі збірки «Кавалєрка у Нью-Йорку» та В. Бабія – «Автобусний театр» із книжки «Свині не читають», а також виступив із прем’єрою свого нового твору «Альо, Чикаго!». Він же веде жартівливий коментар футбольного матчу в знятому за гуморескою В. Бабія відеофільмі «Репортаж із сільського стадіону», який теж мали нагоду переглянути шанувальники гумору.

Іван ГАВРИЛОВИЧ

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я