НСЖУ стала на захист газети «Літературна Україна»

0

«Літературна Україна» – газета з майже 100-річною історією – опинилася на межі припинення своєї діяльності через можливу втрату приміщення, в якому редакція працює вже майже десять років. Кризову ситуацію спричинила «ініціатива» Печерської районної в місті Києві державної адміністрації. Вона зажадала повернути балансоутворювачу – Керуючій компанії з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва – нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, вулиця Омеляновича-Павленка, 3 (саме там міститься редакція газети, яку видає творча Спілка письменників).

Згадане приміщення як комунальне майно територіальної громади м. Києва свого часу надали Національній спілці письменників України за договором позички 2012 року на цілком законних підставах. А нині, як зазначено в листі, надісланому НСПУ департаментом виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), «у зв’язку з необхідністю розміщення дитячого будинку сімейного типу» ініційовано припинення договору. У документі є, зокрема, й такий абзац: «Крім того, відповідно до статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX, який введений в дію з 01.02.2020, забороняється передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку».

Отже, редакцію «попросили» на вихід. Але, як інформує письменницький часопис у своїй публікації «Столична влада забирає приміщення у газети «Літературна Україна», оприлюднивши скановану копію листа директора Департаменту комунальної власності м. Києва Андрія Гудзя, «натомість про якесь інше приміщення навіть не йдеться». «Генерал армії УНР, чиїм ім’ям названа київська вулиця, мабуть, у труні перевертається: «За що боровся?!» Отака ганебна ситуація…», – констатує «Літературна Україна».

– Колектив газети поінформував про своє гірке становище Київську обласну організацію Національної спілки журналістів України, попросивши підтримки колег, – прокоментував ситуацію голова НСЖУ Сергій Томіленко. – На захист київських журналістів стала нарівні з митцями й письменницькими об’єднаннями наша творча спілка, яка в грудні письмово звернулася до голови КМДА, мера Києва Віталія Кличка з проханням організувати всебічне дослідження порушеного питання та сприяти в тому, щоб зберегти функціонування газети «Літературна Україна».

Джерело: nsju.org.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я