«Образив Ататюрка». У Туреччині поновили справу проти Нобелівського лауреата Орхана Памука

0

Нобелівського лауреата Орхана Памука знову звинувачують в образі турецької культури. Справу, порушену через його новий роман “Ночі чуми” і закриту у квітні, відновили після апеляції. Про це повідомляє британське видання «The Guardian».

Турецька держава проводить розслідування щодо нобелівського лауреата Орхана Памука за “образу” засновника сучасної Туреччини та висміювання турецького прапора у новому романі “Ночі чуми”, уточнює видання.

Памук, який заперечує звинувачення, видав нову книжку у Туреччині в березні. Події роману відбуваються на вигаданому Османському острові під час спалаху бубонної чуми на початку 1900-х років.

Після цього у Туреччині Памука звинуватили в розпалюванні “ненависті й ворожнечі”, образі Мустафи Кемаля Ататюрка і висміюванні прапора Туреччини.

Стамбульський суд вирішив не порушувати справу через відсутність доказів, зазначає «The Guardian». Але адвокат Тарджан Юлюк, який подавав позов проти письменника, оскаржив це рішення, і розслідування відновлено.

Що відомо про турецького письменника

Турецький письменник Орхан Памук став лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2006 році. Премію йому вручили як автору, “який у пошуках меланхолійної душі рідного міста знайшов нові символи для зіткнення і переплетіння культур”.

Того ж року, після висунутих проти нього кримінальних звинувачень за відверті висловлювання щодо геноциду вірмен і курдів Памук вирушає до США, щоб на посаді позаштатного професора Колумбійського університету викладати літературу.

Твори турецького письменника вийшли мільйонними тиражами в усьому світі, перекладені на понад 60 мов. Його п’ять книг входять до переліку ста бестселерів у США.

Памук пише про співіснування Сходу і Заходу, конфлікт у сучасній Туреччині між ісламом і християнством, між минулим і майбутнім. У більшості його творів основні події відбуваються у Стамбулі.

Олена Богданьок

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я