Одеса, Івано-Франківськ, Дніпро, Вінниця й Чернівці — які нові книгарні можна відвідати не в столиці

0

В Україні відкрилися нові книгарні: «Книгарня Є» у Вінниці й Івано-Франківську, книгарні-кав’ярні Старого Лева в Івано-Франківську й Одесі, «Вперта коза» у Дніпрі, «Книгарня артефактів» у Львові, а також книгарня Vivat у Чернівцях. 

«Книгарня Є» у Вінниці

У Вінниці нова книгарня відкрилася за адресою проспект Космонавтів, 7. Це другий магазин мережі у місті. Книгарня площею 121 квадратний метр містить понад 15000 найменувань книжок українських і закордонних авторів: як класичних, так і сучасних.

«Кожна нова книгарня — знак для нас, що ми все робимо правильно. Відкриття — довгий та нелегкий процес. Починаючи від підбору локації, аналізу потреб наших споживачів та закінчуючи вибором крісел і книг до магазину. Наша команда вклала багато сил та любові в ці книгарні й, певна, що Вінниця та Івано-Франківськ полюблять ці книгарні так, як і ми. Так завжди буває коли робиш улюблену справу та віриш у неї», — поділилась директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є» Лариса Гужвинська.

«Книгарня Є» в Івано-Франківську

В Івано-Франківську книгарню відкрили на вулиці Любомира Гузара, 55А. Це вже третя «Книгарня Є» у місті. Її площа — 91.20 квадратних метрів. Магазин містить близько 10000 найменувань книжок.

Pr-менеджерка «Книгарні Є» Анна Могир розповіла Читомо, що у книжковій мережі проводять аналіз, щоб обрати місто для відкриття наступного магазину: звертають увагу на кількість населення й конкурентів у місті.

«Звертаємо увагу на запити аудиторії в соціальних мережах. Може здатись, що це не такий важливий критерій, проте нам дуже цінно знати, де нас чекають. Якщо у місті вже є книгарня мережі, тоді аналізуємо продажі. Якщо розуміємо, що попит стає завеликий для одного магазину — наша команда починає підшукувати ще локації», — зазначила вона.

Під час відкриття в Івано-Франківську відбулися презентації книжок, розмови з авторами й літературні дискусії.

Книгарня-кав’ярня Старого Лева в Івано-Франківську

Це дванадцятий книжковий простір Старого Лева, а Івано-Франківськ — п’яте місто, де з’явилася книгарня.

Комунікаційниця Старого Лева Анна Шиманська поділилася з Читомо, що під час відкриття книгарні-кав’ярні для гостей діяли знижки на книжки, сувеніри, каву й смаколики, а також проводилися розіграші подарунків серед користувачів соцмереж.

Крім того, проводилися читання й зустрічі з письменниками, а також поетичні вечори.

«Плануємо, що івенти для дітей та дорослих стануть для Книгарні-кав’ярні регулярними. Також вже отримали низку запитів на проведення у книгарні кількох книжкових клубів. Тож маємо надію, що новий простір стане одним з улюблених місць як постійних читачів, так і тих, хто лише розпочинає свій книжковий шлях», — зазначила Анна Шиманська.

Книгарня-кав’ярня Старого Лева в Одесі

Також оновлена Книгарня-кав’ярня Старого Лева відкрилася й в Одесі, що понад два місяці була зачинена на ремонт. Книгарня працює у місті з 2018 року за адресою вулиця Європейська, 2. 

Нині простір зробили світлішим, з більшою кількістю книжкових поличок, кавовою зоною і простором для проведення подій. 

Протягом двох днів відкриття відвідувачі також мали можливість придбати книжки «Видавництва Старого Лева», сувеніри й каву зі знижкою, взяти участь у розіграшах подарунків, а також відвідати розмови й презентації книжок від українських авторів.

«Книгарня артефактів» у Львові

«Книгарню артефактів» відкрили у Львові на вулиці Личаківській, 9. 

Власниця книгарні Еліс розповіла про концепцію закладу для The Village Україна. Простір хотіли зробити комфортним для інтровертів, нейровідмінних людей чи тих, кому не хочеться ні з ким розмовляти.

За словами власниці, тут можна придбати книжку і навіть проконсультуватися, не промовивши при цьому ні слова. Можна написати запитання у своєму телефоні, записнику біля каси чи у листуванні й також попросити про «мовчазні відповіді».

Крім того, в книгарні відсутні продавці. Власниця книгарні працює сама, іноді з допомогою сина.

На полицях книгарні сучасна популярна література українських видавництв й книжки англійською мовою, є також видання для дітей і підлітків. Також можна придбати закладки, наліпки, книжкову канцелярію чи металеві кутики для книг. 

Покупців книгарні називають «шукачами артефактів».

Інтер’єр у стилі старих англійських книгарень. Тут зібрали антикварні меблі з різних країн світу, зокрема, музичний інструмент фісгармонію — Еліс іноді грає на ньому для своїх відвідувачів. 

«Вперта коза» у Дніпрі

15 червня в Дніпрі планують відкрити велику книгарню-кав’ярню «Вперта коза». 

Власниця Євгенія Лозицька розповіла Читомо, що 9 років була співвласницею інтернет-магазину, проте після закриття вирішила знайти нову справу з погляду на свої інтереси й навички. 

«Прийшла до того, що люблю читати, люблю книжки, і в принципі паперову продукцію. Ба більше, я обожнюю паперову роботу: весь цей документообіг, підписи й печатки — це для мене! Непогано розбираюсь і не боюсь ремонтів. Люблю створювати затишок в інтерʼєрі, декорувати простір, думати над правильним освітленням приміщення тощо», — зазначила власниця нової книгарні.

Остаточним поштовхом до відкриття книгарні для Євгенії стало відео на YouTube: інтерв’ю Емми Антонюк з Ростиславом Семківим, де вони обговорювали, що українцям треба більше книгарень.

«Щодо назви, то у мене внутрішньо були дві вимоги. Це має бути якась тваринка, щоб бренду було легше обростати внутрішніми жартами, веселіше будувати асоціації з брендом тощо. А також від назви має віяти “фестивальщиною”, тобто має бути весело.”Вперта коза” ідеально відповідає цим параметрам», — поділилася Євгенія Лозицька.

Книгарня не має тематичного фокуса: вона міститиме книжки на будь-який смак, проте орієнтуватиметься на запити дніпрян. Будуть книжки найбільших українських видавництв і нових. Крім того, буде багато дитячої літератури.

«Хочу, щоб українські діти читали, тому що це цікаво і весело, а не тому, що це “корисно” і “треба”. Таке відношення до читання, я переконана, краще виховувати з дитинства. Мені боляче чути, коли дітвора зовсім не має доступу до книжок, або зацікавленості у них. Гадаю, “Вперта коза” зможе скоротити цю відстань між книжкою і дитиною», — зазначила власниця «Впертої кози».

«Ми поки що не встигли влитись у книжкове комʼюніті Дніпра. Це ще попереду», — додала Євгенія Лозицька.

Книгарня Vivat у Чернівцях

15 червня видавництво Vivat відкриє нову книгарню у Чернівцях менше, ніж за місяць після російського удару по харківській друкарні Factor druk

Нова книгарня Vivat розташована за адресою вулиця Героїв Майдану, 4. Під час відкриття 15 і 16 червня заплановані літературні заходи:

  • дитячий майстер-клас «В книжечку на згадку робимо закладку»;
  • дискусія від Світлани Тараторіної й Марини Горбатюк «Українське фентезі в часи війни: Розвага чи повчання?»;
  • розмова Дари Корній та Євгенії Кужавської «Магія міфів: Як українська міфологія допомагає дітям зрозуміти війну»;
  • обговорення роману «За ситуаціями» Ольги Кобилянської від Світлани Кирилюк та Оксана Качури.

Як повідомлялося, нещодавно у Дніпрі відкрилася нова книгарня «Ніша», а у Вінниці — «Герої».

Читайте також: Filosofi й Лісова: які книгарні можна відвідати в Ірпені

ДАРИНА ГОЛОВАНЬ, ОЛЕСЯ БОЙКО

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я