Окупанти знищують українську освіту, – профспілка

0

Освітяни, які перебувають в окупації, знаходяться у вкрай складному становищі. На цих територіях примусово знищується українська система освіти.

Про це йдеться у заяві Профспілки працівників освіти і науки щодо неприпустимості тиску на освітян у тимчасово окупованих територіях.

У профспілці наголошують, що отримують звернення від профспілкових організацій із тимчасово окупованих територій та тих, де ведуться активні бойові дії, про тиск та шантаж російським окупаційним режимом на працівників закладів та установ освіти та членів їхніх сімей.

«Окупаційна влада» змушує працювати за стандартами рф. Учителів шантажують, погрожують тортурами й арештами, залякують депортацією до країни-агресора за незгоду співпрацювати з окупантами. Батькам, які не пускають дітей до школи, погрожують забрати їх в інтернатні заклади», – зазначають у профспілці.

Також заборонено спілкування в закладах освіти українською мовою. Із переліку шкільних предметів виключається українська мова та література, історія України, йде тотальний примус всі предмети викладати російською мовою.

Окрім того, українських учителів змушують проводити класні години та виховні заходи, на яких виправдовується російське вторгнення, вивчається символіка та атрибутика країни-агресора, спотворюється та фальсифікується історія України тощо. Працівників змушують проходити курси підвищення кваліфікації за російськими стандартами.

«Відомі випадки переслідувань та викрадень педагогів за їхню проукраїнську позицію та небажання співпрацювати з «окупаційною владою», а також за відмову розпочинати навчальний процес за програмами ворожої країни», – йдеться у заяві профспілки.

Йдеться також про випадки викрадення та вивезення зі шкіл мультимедійного обладнання, комп’ютерної техніки, ноутбуків. Із бібліотек закладів освіти вилучаються україномовні підручники, твори українських письменників.

osvita.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я