Олександр Божко. Про фільм Лозниці «Бабин Яр»

0

Вчора мав нагоду подивитися фільм С. Лозниці «Бабин Яр» на закритому допрем’єрному перегляді в кінотеатрі «Київська Русь» (своє запрошення мені люб’язно передав шановний Роман Балаян, у якого не склалося).

Серед присутніх зауважив Олега Сенцова, Сергія Тримбача, московського поета та есеїста Дмитрія Бикова, Дмитра Гордона з дружиною і сином…

Загалом, публіки було не густо, хоча після гучного інтерв’ю Лук’яна Галкіна, який небезпідставно запитав кінорежисера, чи не сприйматиметься його стрічка як ще одна історія українського антисемітизму, та прикрої спроби одного видання дискредитувати українського правозахисника Йосипа Зісельса, інтерес у суспільстві до фільму мав би зашкалювати.

Відразу скажу, що хоча без згаданого «ізму», на жаль, традиційно не обійшлося, але, і тут я згоден із С.Тримбачем, фільм цей загалом про історію тоталітаризму, для якого будь-який народ – це тупа біомаса, якою жертвують і маніпулюють у своїх політичних ігрищах сильні світу цього.

А ще не можуть не вражати кадри підірваного енкеведистами Хрещатика, що гітлерівці використали як формальний привід для розправи з київськими євреями. До речі, чи не вперше показані. Загалом, у фільмі чимало кадрів, які дістають і вражають. У професіоналізмі С. Лозниці дійсно-таки не відмовиш.

facebook.com

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Фото — uk.wikipedia.org

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я