Ольга Бурштин про роялті в авторському праві

0

Прес-центр НСПУ : пропонуємо увазі читачів офіційного сайту НСПУ допис з блогу Ольги Бурштин на актуальну тему.

Авторське право своїми словами:

Роялті в авторському праві

Нарешті ми дійшли до матеріальної сторони творчого процесу.

Коротко та лаконічно.

Пропоную почати із термінів: роялті, авторська винагорода, паушальний платіж.

Для того звернусь до Кодексу, без якого це питання неможливо розглянути, і який я ненавиджу усім серцем — Податковий кодекс.

По-перше запам’ятайте, роялті — це не заробітна плата, це авторська винагорода. Особливо важливо розрізняти ці поняття для блогерів та журналістів, що професійно працюють у сфері авторського права й отримують за свою творчу роботу заробіток.

По-друге, завжди читайте авторський (ліцензійний/видавничий) договір перш ніж його підписувати. Саме там буде фіксуватися ваше роялті й загалом ваша винагорода і її розмір, способи нарахування, порядок виплати.

Дуже часто для визначення заробітку автора вживають термін — гонорар.

Гонорар — це будь-яка авторська винагорода і не є юридичним терміном, він використовується як синонім винагороди у побуті.

Форми авторської винагороди.

Авторська винагорода можлива у формі одноразового (паушального) платежу, або відрахувань за кожний проданий примірник чи кожне використання твору (роялті), або комбінованих платежів.

Роялті відповідно до 14.1.225 ПК України це — будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності…
Це така собі орендна плата за використання твору.

Роялті — це пасивний дохід автора.

Окрім того роялті — це ліцензійний платіж у вигляді сум, які сплачуються періодично, залежно від обсягів виробництва або реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з використанням об’єкта права інтелектуальної власності.

Тобто Роялті — це відсоток, що ви отримуєте від доходу який приносить ваш об’єкт інтелектуальної власності. І зазвичай це відсоток доволі скромний, якщо не вчитуватися у договір.

Як розраховується роялті. Якогось універсального калькулятора не існує, однак Кабмін може встановити мінімальну ставку для нарахування роялті, що береться до уваги при підписанні контракту.

Зокрема усі ставки та механізм нарахування можна знайти тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/72-2003-%D0%BF

Розглянемо мінімальні роялті цікаві для письменників, отже.

Закон передбачив такі мінімальні розміри для творів художньої прози обсягом до 1 авторського аркуша (в тому числі твори для дітей, оповідання, науково-художня та художньо-документальна література, п’єси, сценарії): тираж твору має бути до 15 тисяч примірників = за що буде нараховано 2 ставки роялті.

Ставки винагороди (роялті) нараховуються за 1 авторський аркуш обсягом 40 тис. друкованих знаків.Ставки нараховуються за весь твір виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Отже за 40000 знаків тираж до 15000 = 2 ставки.
Щоб розрахувати роялті, треба знати яка в нас мінімальна заробітна плата: 4723 грн.

Оплата за видання провадиться таким чином: творів тиражем нижче від норми тиражу звичайного видання — в розмірі 100 відсотків мінімальної ставки винагороди (роялті) за звичайне видання.

Нацбанк пропонує найпростішу формулу
4723*2

Однак, ще раз нагадаю. Сума вашого роялті буде у вашому договорі! Залежить від вашої домовленості із Видавництвом.

Зокрема, ось так виглядає положення типового видавничого договору:

«Гонорар Видавництво зобов’язується виплатити Авторові в такі строки:

а) аванс (15 — 20%) — під час підписання договору;
б) 75% (із заліком виданого авансу) — за схвалення оригіналу;
в) решту суми — після підписання у встановленому порядку твору до друку».

Або ж для письменників усе може виглядати отак:

4.1. Видавництво зобов’язується виплатити Авторові винагороду в розмірі ***грн.
4.2. Винагорода виплачується Авторові Видавництвом у строк ***.
4.3. Видавництво зобов’язується за зверненням Автора надати останньому безоплатно після видання Твору *** авторських примірників. «

Також корисно буде ознайомитися із https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1528-13 (якщо ви берете участь в організації колективного управління).

Зауважте, що право на роялті виникає, якщо об’єкт інтелектуальної власності отриманий саме в користування, а не у власність (образно кажучи, взятий в оренду). Тобтно за видавничим договором (наприклад).
Платіж по договору щодо передачі виключних майнових прав — не є роялті. Законодавством він сприймається як звичайний платіж, ціна договору і т.і.

Якщо роялті це пасивний дохід то… так-так — треба сплачувати податки, включати їх у загальний річний дохід, подавати декларацію і йти до податкової (або он-лайн).
ПДФО на роялті становив 18% + військовий збір 1,5%.

Якщо вам потрібно розрахувати як, що і чи потрібно сплачувати податки з роялті, дуже раджу звертатися за консультацією до податкових експертів (або бухгалтерів).

Зверніть увагу, що в Україні роялті розраховується зовсім інакше ніж в США та країнах Європи. Якщо ви публікуєте свій твір в іншій країні, то ви в очах тої країни — нерезидент, і до твору скоріш за все будуть застосовані додаткові правила.

Розмір гонорару книги у твердій палітурці з опублікованої ціною торгової книги у США складає від 10% до 12,5%, можливе й 15%. Твори у м’якій обкладинці отримують від 7,5% до 10% (від продажів), а у виняткових випадках — до 12,5%. Сплата 15% автору може означати, що інші 85% вартості оплачується за редагування та коректуру і прибуток видавцеві.

Паушальний дохід — паушальний (тобто разовий платіж), не зв’язаний у часі з фактичним використанням ліцензії на об’єкт інтелектуальної власності, що встановлюється заздалегідь на підставі експертних оцінок. Він становить фіксовану суму і не залежить від обсягів виробництва (продажу) продукції (товарів, робіт, послуг) з використанням об’єкта права інтелектуальної власності.

Паушальний платіж теж оподатковується.

Вибір ставки авторського гонорару провадиться на основі угоди автора з організацією, що використовує його твір, і фіксується в договорі з автором (видавничий договір і т.І.). За договором авторові можуть виплатити аванс. Окрім того у договорі можна передбачити, періодичні платежі (за кожний проданий примірник або кожне використання твору). За кожний вид використання твору, незалежно від виплати винагороди за інші види використання — виплачується особливий авторський гонорар (винагорода).

Після смерті автора право на гонорар (винагороду) переходить до його спадкоємців на час дії авторського права.

Якщо ваші права на винагороду порушено, раджу почитати цю статтю: https://www.pravda.com.ua/rus/columns/2018/10/11/7194793/

Чинний Закон України «Про авторське право і суміжні права» не містить норми, яка б забороняла авторові укласти видавничий договір з двома видавництвами одночасно на один і той же твір. Отримувати таким чином подвійні роялті. Однак, чинність двох видавничих договорів на один і той же твір і в один і той же час — завдасть шкоду обом видавництвам. Що далі вже видавництва можуть доводити у судовому порядку.

Головне дуже уважно читати договір і зрозуміти, чи передали ви виключні права на твір, чи права залишилися у вас, а видавництво виконує лише певні послуги (оформлення, друк і т.д.)

PS Хто хоче почитати про податки та їх нарахування: https://buhgalter911.com/uk/news/news-1043215.html

Памятайте, що ПК України змінюється зі швидкістю гіперлупа.

Ольга Бурштин, кандидат юридичних наук, доцент, практикуючий юрист

___

З іншими дописами Ольги Бурштин можна ознайомитися на її сторінці у Фейсбуці: Ольга Бурштин

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я