Орденоносна подорож миколаївських освітян до Аркасівського краю

0

Собором наших дум височієнад нами
Аркасова муза, Аркасова музика,
Аркасова душа.
Д. Кремінь

Погожого осіннього дня, 25 вересня, члени товариства Миколаївського міжрайонного осередку «Просвіта» імені Миколи Аркаса, відомі творчі люди Миколаєва, завітали до Аркасівського краю – села Христофорівка, що на Баштанщині. Навідалися просвітяни на Батьківщину відомого культурного діяча України, продовжувача духовного становлення Півдня України, людини, яка дбала про розвиток української словесності, відновлення історичної пам’яті, засновника Миколаївської «Просвіти» Миколи Миколайовича Аркаса. Подорож виявилася дуже цікавою й пам’ятною. Спочатку відбулася гостинна зустріч у стінах Христофоріської школи, що побудована на фундаменті маєтку Миколи Аркаса, пана-благодійника, який, в першу чергу, дбав про розвиток освіти й культури українського народу.

Олександр Мазуренко, директор школи, та Валентина Погорєлова, учителька й багаторічна керівниця краєзнавчого гуртка «Аркасівці», організували цікаву святкову програму зустрічі, де були й слова привітань, і виступи талановитих учнів і педагогів закладу, і подарунки гостей.

У заході взяли участь члени НСПУ Віталій Рогожа, Віра Марущак. Приємно, що під час зустрічі називались імена письменників Людмили Чижової, Віктора Жадька. Просвітянка, поетеса Галина Запорожченко привітала присутніх і прочитала уривок з поеми «Мазепа». Від Віри Марущак школярі отримали подарунки – збірник «Золотої арфи», який започаткував Дмитро Кремінь. Наразі порушується питання відродження
цього альманаху. А також для першачків власну книжку «Всеселятко».

Потім відбулася цікава екскурсія у місцевому краєзнавчому музеї, яку люб’язно провела Тетяна Цимбалюк, завідувачка сільського музею. Присутні мали змогу познайомитися із експонатами української світлиці, кімнати Миколи Аркаса, картинної галереї, у якій експонуються полотна місцевих художників, зокрема лауреата Аркасівської премії Віктора Москаленка (нині покійного).

Хоча осінній день не надто тривалий, однак учасникам одноденної експедиції вдалося побувати й у Аркасівському лісі, місцині, де знаходяться оспівані у легендах Аркасові джерела.

Щасливі й переповнені світлими емоціями поверталися просвітяни до Миколаєва. І дорогою ще довго обговорювали побачене й пережите у Христофорівці, яка вкотре довела, що тут – не лише гостинні талановиті люди, а й взірцевий місцевий осередок освіти й культури. Той осередок, який колись започаткував Микола Аркас, адже дбав про українську школу й
самовіддано боровся за національну ідею.

Прес служба МОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я