Павло Кущ. Мотиви не лише осінніх серпанків

0
472

Попри очевидну й виразну ліричну назву, поетична збірка Олега Максименка «Осінніх серпанків мотив» має ще й інший відчутний мотив. Адже, що, приміром, може нагадувати пересічному читачеві зовнішній вигляд книжки, вдягненої у звичні осінні кольори? Вірно – військовий камуфляж. Той самий камуфляж бійців і військової техніки, котрі вже понад сім років стали одним із атрибутів прифронтової Донеччини, де живе і працює поет.

Зміст нової поетичної книги також позначений тривожними мотивами надзвичайно важкого і драматичного періоду в історії Донбасу та всієї України. Зокрема гібридній війні присвячений один із розділів свіжих поезій під промовистим заголовком у назві «Хіба нас зла понівечить година?». І тут є достатньо рядків, переповнених людським болем внаслідок усього пережитого на сході держави. Наприклад:

Година страшних хуртовин
укрила донецькі степи,
де смородом сивий полин
розкинув суцвіття снопи.

Або:
Шепни зорі, щоб ворожила
на долю України кращу,
щоб змії відповзли їдливі,
закривши люту чорну пащу.

Загалом до збірки поетичних творів, окрім згаданих прифронтових мотивів, увійшли також суто ліричні чи філософські вірші. Принагідно автор свідомо утримується від поширення гнітючого песимізму, який, на жаль, нерідко, немов іржа, роз’їдає жителів депресивної так званої «сірої зони» поблизу лінії зіткнення на Донбасі. Його вірші аж ніяк не позбавлені впевненості у спільній перемозі над підступним і агресивним «сусідським зайдою» та надій на мирне життя, якого вже зачекалися жителі України. До речі, нітрохи не виключено, мирні перспективи Олег Максименко висловлює ще й тому, оскільки він – уродженець міста Краматорськ  – зараз працює в місті з дуже символічною для всіх назвою  — Мирноград.

Книжка «Осінніх серпанків мотив» — не перша у творчому доробку Олега Максименка. Донецька обласна організація Національної спілки письменників України свого часу рекомендувала його для вступу до нашого творчого осередку. І сподіваємося, що Олег, який зазвичай бере дуже активну участь у всіх заходах Донецької ОО НСПУ, вже у недалекому майбутньому поповнить наші поріділі внаслідок триклятої війни ряди.     

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я