Петро Мельник. У Кропивницькому згадали про визвольну війну за Болгарію

0

Малою батьківщиною для болгар стали кілька районів. Зокрема, за даними істориків, у 1774 році доля привела до села Вільшанка, що на річці Синюха, майже 400 болгарських сімей, вихідців із Алфатара, Добруджі, Рущука і Сілістрії. Про це повідомляє golos.com.ua.

Нині до болгарської громади входять сотні мешканців області. А члени обласної громадської організації «Нашите хора» під керівництвом Сергія Осадчого (на знімку другий праворуч) — активні учасники громадського і культурного життя краю. Українські болгари беруть участь у фестивалі «Степова веселка», у роботі клубу авторської поезії та пісні «Байгород», створили хореографічний ансамбль болгарського танцю і болгарську недільну школу.

Організовують туристичні поїздки українців до Болгарії та представників братніх народів до села Мала Перещепина, що на Полтавщині, де похований хан Кубрат (правитель болгар у VІІ ст.).

Видано серію книжок з історії болгарських поселень у Вільшанському районі. Побачила світ книжка «Архіпелаг дружби» — творчий дует представників українського та болгарського братніх народів, громадських діячів: поетеси, перекладачки, члена НСПУ Антоніни Корінь (на знімку крайня праворуч) та журналіста газети болгар України «Роден край», письменника, перекладача Володимира Стафідова.

Нинішня зустріч представників діаспори і друзів-українців в обласному краєзнавчому музеї була присвячена дню визволення Болгарії від османського ярма.

З 1396-го по 1878-й Болгарія входила до складу Османської імперії. Після кривавого придушення квітневого повстання болгар у 1876 році розпочалася війна, яка стала передумовою для здобуття незалежності Болгарії. Водночас вона була справжнім випробуванням для інших народів, у тому числі й українців. Учасником тих історичних подій був уродженець Бобринецького повіту Херсонської губернії, видатний режисер та актор, один із корифеїв українського театру Микола Садовський (Тобілевич), який залишив «Спомини з російсько-турецької війни 1877—1878 рр.». Один із примірників видання 1917 року зберігається у фондах музею.

Члени «Нашите хора» і працівники музею презентували виставку фотокопій картин художників ХІХ—ХХІ ст. «Війна за свободу Болгарії 1877—1878 рр.» і разом з учасниками зустрічі обговорили роль війни в історії болгарського народу та спогади Миколи Садовського про ті трагічні історичні події.

Прозвучали пісні та вірші українською і болгарською мовами.

Фото автора.

Чільна світлина — Сергій Осадчий та Антоніна Корінь (крайні ліворуч) і член НСПУ Олена Надутенко (крайня праворуч) з учасниками недільної болгарської школи.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я