Письменник, колишній в’язень «Ізоляції» Асєєв здобув премію за мужність імені Діани Ортіс

0

Український письменник і журналіст, колишній в’язень терористів «ДНР» Станіслав Асєєв здобув премію за мужність імені Діани Ортіс.

Про це повідомив 24 травня керівник видавництва Українського наукового інституту Гарвардського університету Олег Коцюба у Twitter.

«Вітаємо Станіслава Асєєва з отриманням нагороди за мужність імені Діани Ортіс – за захист прав людини в Україні та за її межами! Пишаюся бути видавцем його книг!» – написав Коцюба й опублікував фото письменника з нагородою.

Премію Асєєву присудили за зусилля щодо поширення на міжнародній арені інформації про воєнні злочини рф в Україні й адвокацію прав людини, з формулюванням «за непохитну відданість справедливості, правді та правам людини», повідомив він сам у Facebook. Нагороду вручали в Чикаго.

У промові на церемонії нагородження він коротко презентував свій фонд «Ініціатива справедливості» як модель міжнародної інституції, яку потрібно створити для досягнення реальних результатів у притягненні до відповідальності воєнних злочинців.

Також організатори розповсюдили серед гостей вечора приблизно 100 екземплярів книжки «Світлий шлях» англійською мовою для інформування американського істеблішменту про в’язницю бойовиків «Ізоляція».


Контекст:
Премію за мужність імені Діани Ортіс (Dianna Ortiz Award for Courage) вручає організація Heartland Alliance, яка базується в Чикаго. Вона працює над просуванням прав людини й відстоюванням людської гідності, пропонуючи рішення для досягнення справедливішого глобального суспільства.

Асєєв – український письменник, журналіст, член організації PEN Ukraine. Під псевдонімом Станіслав Васін працював журналістом в окупованому Донецьку, писав для «Радіо Свобода», «Українського тижня». У травні 2017 року його викрали терористи «ДНР», які звинуватили його у шпигунстві й незаконно утримували до 29 грудня 2019 року.

Автор автобіографічного роману «Мельхіоровий слон, або Людина, яка думала», прозової книжки «Андерхилльские ведьмы: драма», віршів. 2021 року став лауреатом Шевченківської премії за книгу «В ізоляції», а 2022-го – за книжку «Світлий шлях»: історія одного концтабору».

gordonua.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я