Письменник урятував унікальний собор від знищення

0

У Парижі 16 березня 1831-го вийшов 1-й історичний роман у французькій літературі «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго. Твір привернув увагу туристів і тим самим урятував собор від знищення. Про це пише gazeta.ua.

Ідея написання історичного роману 21-річному Віктору Гюго прийшла під враженням від книги «Квентін Дорвард» шотландця Вальтера Скотта. Її історія розгорталась у середньовічній Франції. Перші рядки роману Гюго написав 1830-го. Тоді в Парижі вибухнула революція. Вона зупинила письменника на 6-й сторінці.

Письменник вивчав документи про середньовічний Париж. Відвідував будівлі, які збереглися з того часу. Зокрема — Собор Нотр-Дам на острові Сіте посеред Сенни. Познайомився з 1-м вікарієм храму — абатом Ежге. Священик стає прототипом Клода Фролло.

Дія книги відбувається в XV ст. Глухий горбун Квазімодо  служить дзвонарем у готичному Cоборі Паризької Богоматері. Закохується у циганку Есмеральду. Пристрастю до красуні палає і настоятель головного храму французької столиці Клод Фролло. Вона ж любить капітана королівських стрільців Феба. Есмеральду оголошують відьмою і засуджують до смерті. Один із героїв книги — Собор Нотр-Дам. У передмові до книги автор сказав: «Одна з головних цілей моїх — надихнути націю любов’ю до нашої архітектури».

Винагородою від видавця стали 4 тис. франків — теперішні $45,7 тис. Роман «Собор Паризької Богоматері» витримав 7 видань.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я