Побачила світ книжка «Вернон Кресс. Життя під прикриттям»

0

Книжка «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» розповідає про неймовірний життєвий шлях одного буковинця. Це портрет Чернівців тієї епохи, відображення реалій Радянського Союзу та його гулагів. Про це пише golos.com.ua.

Роман вийшов у видавництві «Наші книги», його вже розібрали бібліотеки та книжкові крамниці. Видання серйозне, книга товста, як казав про такі романи колишній кореспондент газети «Голос України» Василь Бабух, як сало на чотири пальці. Але стиль та цікаві літературні знахідки й тропи зроблять читання захопливим.

«Поки люди проживатимуть свої життєві історії, доти існуватимуть ті, хто розповідатиме їх ширшому загалу. А відповідно також і ті, хто слухатиме ці історії або їх читатиме. У нашому поколінні ще у вигляді паперових книжок, у майбутньому, коли вже наше власне життя саме стане далекою історією, сподіваюся, також. Нехай навіть злі язики тепер кажуть про закриті вже новими ОТГ книгозбірні у Новоселиці, Боянах. У Заставні за приміщення бібліотеки змагаються в суді.

Але читачі майже трьох сотень буковинських бібліотек, які ще тримаються на плаву подвижництвом своїх працівників, невдовзі отримають змогу пірнути з головою у безмежний космос затонулої чернівецької Атлантиди. А провідником, як колись Вергілій для Данте, стане наш краянин, колишній чернівчанин, уродженець австрійського Інсбрука Петер Демант — Вернон Кресс. Спільно з видавцем Володимиром Москалюком мали честь передати до відділу комплектації обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка півтори сотні примірників книжки «Вернон Кресс. Життя під прикриттям». Це той випадок, коли життєпис однієї людини несподівано стає біографією міста, країни, цілого покоління», — розповідає Юрій Чорней.

За його словами, ця книжка покликана заперечити безликість історії, доторкнутися до вічності, відчути життя руками.

«Це той людський вимір минулого, яким часто нехтують, коли розповідають про масштабні історичні події… Найдрібніші деталі унікальні й неймовірно важливі, вони, власне, і визначають нашу сутність. Історія часто стирає ці індивідуальні відмінності на користь сухої статистики.

Переді мною стояло найпростіше і водночас найскладніше завдання: розповісти про чернівчанина у контексті його часу. Здалося цікавим прожити разом із героєм його життя — від народження до смерті — і подивитися, які події чернівецької, вітчизняної, світової історії на нього вплинули.

Інколи саме життя укладає людські долі у такі карколомні сюжети, що їм позаздрить найвигадливіша фантазія. Мова про ті дивовижні збіги, які античні герої зазвичай називають «улюбленою розвагою богів». З одного боку, Зиґмунд Фрейд, Густав Малер, Густав Клімт і Карл Краус — провідні представники віденської мистецької школи, Ольга Кобилянська, Йозеф Рот і Пауль Целан; із другого —  Йосип Сталін і Варлам Шаламов, Борис Пастернак і Микола Бажан, Микита Хрущов і Максим Рильський, віцепрезидент США Генрі Воллес і українська поетеса Ліна Костенко… Що поєднало таких різних людей? А заразом кілька сотень інших персонажів, які з’являються на 944 сторінках моєї книжки», — каже Юрій Чорней.

Автор уже ставить вензель, напевно, на сотому екземплярі видання, одне з них підписано редакції газети «Голос України».

Сергій СУЛИМА

Чернівецька область

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я