«Поезія без укриття»: історії авторів та їхніх віршів

0

«(Не)розстріляна поезія» – саме під такою символічною назвою 27 червня у Кропивницькому відбувся захід із презентації книги «Поезія без укриття».

Це вже друга презентація антології антивоєнних віршів у Кропивницькому. Як зазначають організатори, на містян очікує ще низка оригінальних заходів, орієнтованих на популяризацію цієї унікальної книги. Загалом же «Поезію без укриття» вже встигли презентувати у Херсоні, Червонограді, Львові, Луцьку, Сумах.

Подія була ініційована обласним осередком НСПУ, ГО «Активна Громада» Інституту «Республіка» у Кропивницькому, обласною бібліотекою для юнацтва імені Є. Маланюка, де й відбулася розмова. Захід був у живому та онлайновому форматі, що дало змогу долучитися до розмови як місцевим письменникам, так і авторам з інших українських міст та із-за кордону.

Метою цієї презентації було розказати історії тих, чиї твори ми можемо читати у «Поезії без укриття». Адже ці твори писалися в екстремальних умовах упродовж березня 2022 року, тому кожен написаний вірш має щемку історію, яка має бути озвучена.

«Презентуючи книгу, ми не тільки ставили собі за мету познайомити читачів із цими особливими віршами, а й прочитати крізь долі людей іншу історію», – зазначила під час зустрічі авторка ідеї та упорядниця антології Надія Гармазій.

«Працюючи над дизайном ми хотіли відобразити нашу ідею навіть у найдрібніших елементах. Саме тому ця книга маленька – аби її було зручно взяти із собою до укриття, у потяг, куди завгодно. Аби вона всюди могла зігріти і стати справжнім укриттям для кожного з нас», – наголосила дизайнерка проєкту Ірена Яніцька.

Чиїсь вірші за час війни встигли піти навіть далі цієї книги й стати піснями, як, скажімо, пісня «Крила» на слова С.Петренко, яка впродовж цих місяців залишалася в окупованих Сумах, чи пісня «Коли закінчиться війна», яку С. Дзюба написав, перебуваючи в блокадному Чернігові. Під час заходу присутні могли ознайомитися з листом-автографом поетеси А. Листопад, якій за своє життя довелося вдруге стати переселенкою… Не менше вражає й бентежить історія поетеси А. Мовчан, яка й сьогодні продовжує залишатися в окупованому Херсоні. Драматична й по-своєму цікава історія вірша Я. Карпця, який присвятив свій твір загиблому побратиму-волонтеру. Також присутнім було цікаво послухати історію уродженки Хмельниччини І. Калини, що вже понад 20 років мешкає в німецькому містечку Ганновер, де популяризує нашу культуру через власне образотворче й поетичне мистецтво.

Під час заходу звучали вірші О. Казакової, О. Буянової, Л. Єременко, Н. Фенько, Н. Гармазій, І. Калини, О. Могильди, Р. Любарського, П. Чорного, С. Гейка, Я.Карпця, О. Надутенко, В. Клічака, К. Полякової, І. Яніцької та інших авторів «Поезії без укриття».

Під час презентації працівники книгозбірні запропонували увазі присутніх буктрейлер за мотивами віршів антології, а також тематичну фотозону – мапу поетичних імен та макет книги у збільшеному розмірі. За підтримки регіонального координатора Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Інституту «Республіка» у Кропивницькому А.Стояна всі присутні отримали на згадку про захід тематичну сувенірну продукцію – магнітики із зображенням книги.

Нагадаємо, що «Поезія без укриття» побачила світ на початку червня у видавництві «Dіscursus» і є першим в Україні виданням, що стало колективною поетичною хронікою першого місяця повномасштабної війни. До книги увійшло понад 200 творів 70 сучасних українських поетів. Проєкт має на меті підтримку захисників і захисниць, тому 25% з кожного проданого примірника буде спрямовано на потреби ЗСУ.

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я