«Польща – Україна: спільнота письменників»: сценаристка Ірина Феофанова про жіночі долі під час війни

0

11 серпня у Кракові спілкувалися з українською сценаристкою, драматургинею, журналісткою, резиденткою польського Інституту літератури Іриною Феофановою.

Говорили про психологічні аспекти сценарної роботи, про рідний дім в Ірпені, про досвід війни та еміграції, про особливості сприйняття художніх текстів, про нинішню війну та про роботу під час перебування на резиденції в Польщі тощо. У рамках резиденції Інституту літератури Ірина написала книгу «Чужа-своя-рідна» – збірку новел про жінок, які тікають від війни і шукають своє місце в нових містах і нових країнах.

«Я спілкувалася з українками, які (через війну – ред.) перебувають в різних країнах світу, й особливо з тими, які зараз опинилися в Польщі, і цей досвід акумулювала в новели. Не сказала би, що вони документальні, але я це називаю за мотивами реальних почуттів. Унікальний досвід своїх респонденток я по краплинках намагалася вмістити в новели, щоб вони були і правдоподібними, і цікавими», – розповідає Ірина Феофанова.

Зустріч відбулася в рамках міжнародного літературного проєкту Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków та Національної спілки письменників України НСПУ «Польща – Україна: спільнота письменників» за підтримки Instytut Literatury.

Нагадаємо, до 24 лютого 2022 року Ірина Феофанова жила в Ірпені. Як журналістка працювала на телебаченні, знімала документальні фільми, писала сценарії до художніх фільмів, серіалів і детективів, брала участь у роботі над реаліті-шоу, разом із чоловіком виховувала донечку. Війна пошкодила дім, змусила жінку покинути своє місто, забрала роботу, розкидала родину по світу. Зараз Ірина є резиденткою в Інституті літератури (Польща) і тимчасово з донькою мешкає у Кракові. Як журналістка досліджує тему адаптації людини у воєнний час – бере інтерв’ю в українських митців, її статті публікуються на сайті «Посестри.Українська і польська література».

Модератор зустрічі – куратор проєкту «Польща – Україна: спільнота письменників» поетеса Юлія Бережко-Камінська.

Відео зустрічі.

Фото: Володимир Стецюк

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я