Полтавщина: струменіють Лесині джерела

0

Працівники Лубенської центральної бібліотеки імені Володимира Малика долучилися до міжнародного флешмобу «Global Lesya Ukrainka», присвяченого 150-річчю із дня народження геніальної поетеси. Про це повідомляє golos.com.ua.

Цією акцією організатори прагнуть ушанувати Лесю Українку насамперед приверненням уваги до пам’ятних місць, пов’язаних із її перебуванням у різних куточках світу. Попри те, що з Лубнами стежки Лариси Косач не перетиналися (хоча однією з найулюбленіших оаз відпочинку для неї була розташована неподалік мала батьківщина матері й дядька — Олени Пчілки та Михайла Драгоманова — місто Гадяч із його знаменитим Зеленим Гаєм), тут її безсмертну творчість знають і шанують не менше ніж деінде.

Зрештою, у древньому місті над Сулою є вулиця Лесі Українки. І саме в Лубнах живе архітектор Микола Босенко — співавтор (разом із колегою Валентином Жигуліним і скульптором Миколою Обезюком) відомого пам’ятника поетесі, встановленого 1988 року в центрі Новограда-Волинського, де минули її дитячі роки. Вона постала там в образі жінки, яка, пройшовши багато непростих життєвих стежок, повернулася й присіла на камінь біля свого джерела…

Микола Босенко створив також великий і середній герби, прапор і корогву Новограда-Волинського. Тож торік йому присвоїли звання Почесного громадянина цього міста. Та й у Лубнах, попри поважний вік, він залишається активним користувачем книжкових скарбів центральної бібліотеки, учасником багатьох заходів, які тут улаштовують. І, звісно, з особливим душевним хвилюванням долучився до флешмобу.

Виконуючи його умови, прихопив із собою тепер уже фактично раритетне фото так званої проміжної моделі з гіпсу пам’ятника Лесі Українки в Новограді-Волинському. Вона відображає творчий процес роботи над цією скульптурою й водночас символізує зв’язок джерел Великої Українки на Волині й Полтавщині. Саме з цією світлиною працівники бібліотеки та Микола Босенко сфотографувалися для флешмобу (на знімку).

Василь НЕЇЖМАК

Фото із сайту Лубенської міськради

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я