Помер запорізький письменник Олександр Медко

0

На 68-му році життя пішов у вічність голова Запорізької обласної організації Національної спілки письменників України Олександр МЕДКО.

Олександр Олексійович Медко народився 5 травня 1952 року в Запоріжжі. Наприкінці 60-х йому поталанило доторкнутися до творчості запорізьких літераторів, членів обласного літературного об’єднання: Василя Діденка, Миколи Лиходіда, Олександра Стешенка, Олександра Шостака, Анатолія Рекубрацького, Олексія Цвєткова, Олександра Абліцова…

Потім доля закинула його на Далекий Схід. У Владивостоку Олександр вступив на філологічний факультет Далекосхідного державного університету. Співпрацював із місцевим радіо, а коли прийняли в штат, перевівся на заочну форму навчання.

Служив на Сахаліні та Курильських островах у секретному підрозділі ГРУ — полку радіорозвідки. Після закінчення служби 1973 року повернувся до Запоріжжя.

Тут Олександрові довелося працювати на телебаченні й радіо, у редакціях газет і на заводах. Під час Перебудови зайнявся підприємницькою діяльністю.

2016 року його прийняли до лав Національної спілки письменників України, а вже наступного (2017-го) — запорізькі письменники обрали головою ЗОО НСПУ.

Олександр Медко – поет молодий. Перша його книжка «Хора» вийшла з друку в червні 2014 року. Вона вразила читачів великою патріотичністю, високою художністю й неповторною поетичністю. Потім одна за одною побачили світ збірки «Буття і порожнеча» (2016), «Категорія sacrum» (2017), «Про природу» (2018), фотоальбом поезій «Прозора межа мови» (2020, поєднання пейзажних світлин фотохудожника Сергія Лаврова з віршами поета).

2019 року Олександр Медко став лауреатом одразу двох премій — літературно-мистецької імені Пантелеймона Куліша за книжку філософських поезій «Хора» та за успішні поривання щодо створення у свідомості українського народу новітнього космічного-духовного образу нашої героїчної Батьківщини-України, відтак — Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за глибоке філософське осмислення нашої реальності й переклади давньогрецького поета-філософа Парменіда (вперше українською мовою) у книзі «Буття і порожнеча».

Як голова ЗОО НСПУ Олександр зареєстрував обласну організацію письменників у органах юстиції. Він піклувався про видання книжок запорізьких літераторів. За його сприяння, завдяки його турботі побачили світ великі фоліанти «Письменники Запорізького краю. Антологія» та «Література Запорізького краю. Хрестоматія», що стали гарними посібниками учителям й учням для вивчення літератури рідного краю.

Помер письменник 23 лютого 2020 року після тривалої тяжкої хвороби.

Національна спілка письменників України

Запорізька обласна організація Національної спілки письменників України

Запорізька обласна організація Національної спілки журналістів України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я