Посольство України в Болгарії здивоване антиукраїнськими висловлюваннями представників Болгарського ПЕН-клубу

0

Посольство України висловлює здивування антиукраїнськими висловлюваннями  окремих представників Болгарського ПЕН-клубу, які намагаються використати Україну та українське питання для певних інтересів та цілей. Йдеться про заяву болгарської письменниці Анжели Димчевої (tvevropa.com). Про це для litgazeta.com.ua повідомила Анна Багряна, українська письменниця, яка мешкає в Болгарії.

У заяві Посольства України в Болгарії з цього приводу сказано:

У зв’язку з черговою політизацією та відверто антиукраїнськими трактуваннями презентації збірки оповідань болгарського письменника Светослава Нахума «Втеча з Криму» з боку деяких представників болгарського ПЕН-клубу Посольство вважає за доцільне наголосити, що у своїй діяльності керується виключно положеннями Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1963 року та сприяє розвитку українсько-болгарського співробітництва, в т.ч. культурній і літературній сферах.

Окрім цього, Посольство України дипломатичними інструментами та методами відстоює державний суверенітет і територіальну цілісність Української держави, яка вже 6 років потерпає від збройної агресії з боку Російської Федерації. Спроба обвинуватити актора книги «Втеча з Криму» у політизації викликає подив, оскільки висвітлення долі людей, які стали безвинними жертвами збройної агресії і окупації українського півострова, є гострополітичною і гостроактуальною для усієї міжнародної спільноти.

У результаті злочинної збройної агресії РФ 44 тисяч кв. км або 7% території України, включно з Кримом та східними районами Донецької і Луганської областей, наразі залишаються окупованими. За останніми даними внаслідок російської агресії проти України 14 тисяч українських громадян було вбито, 27 тисяч осіб отримали поранення. Близько 2 мільйонів жителів Криму і Донбасу були змушені рятуватися втечею зі своїх будинків. Майже кожного дня Україна продовжує втрачати найкращих синів та дочок: лише впродовж січня-лютого 2020 року на Сході України загинуло 24 військових, внаслідок порушення режиму тиші та Мінських домосленостей російсько-окупаційними військами. Питання порушення прав людини в окупованій Автономній Республіці Крим (Україна) та м. Севастополь перебуває в центрі уваги Організації Об’єднаних Націй. Зокрема, у спеціальній доповіді Генерального секретаря ООН А.Гюттераша щодо прав людини на території тимчасово окупованого Криму від 4 вересня 2019 року, а також “кримських” резолюцій, ухвалених Генеральною асамблеєю ООН, у грудні 2017, 2018 та 2019 року, які послідовно підтримувала в якості співавтора й Республіка Болгарія. Користуючись нагодою наголошуємо на вдячності Республіці Болгарії за незмінну і чітку позицію на підтримку державного суверенітету і територіальної цілісності України, підтримку санкційної політики ЄС проти РФ за її протиправні дії і брутальне порушення норм міжнародного права, що є спільною позицією Європейського Союзу та НАТО.

Фото: Светослав Нахум (Болгарія)

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я