Позиція української мови і найпопулярніші мови в Інтернеті

0

Онлайн-контент в інтернеті зустрічається тисячами різних мов. І все ж, є певна кількість мов, на які легше натрапити. Але цікаво, що онлайн-використання мови не завжди відображає, скільки людей нею розмовляють.

Наприклад, гінді – це третя найбільш використовувана мова в усьому світі, але в інтернеті вона не дуже поширена. Але нас тут усіх цікавить, яка ж позиція української мови, хоча й ні для кого не секрет, що вона також не надто популярна в мережі. Про це пише pingvin.pro.

«Visualcapitalist» створив своєрідну діаграму, де зібрав топ-20 найбільш використовуваних мов ув інтернеті — у порівнянні з їхнім реальним використанням. Для візуалізації були враховані дані аналітичних компаній станом на січень 2021 року. А також 10 млн найтоповіших сайтів за даними «Alexa».

Позиція української мови в топ-20 найпопулярніших мов Інтернету

Англійська – це безумовно, найбільш використовувана мова у мережі. Близько 6 млн (60.4%) із 10 млн проаналізованих сайтів надають інформацію саме цією мовою. Не дивно, що це також найбільш використовувана мова в усьому світі – нею говорять понад 1.13 млрд людей. І ось приклад навпаки. Китайською говорять близько 14.3% світового населення, а це понад 1.11 млрд осіб. Але з 10 млн сайтів, вона є тільки на 1.4%.

На жаль, російська мова посідає друге місце в рейтингу. На це є кілька вагомих причин, як-от: кількість російськомовних людей у світі. Та й люди самі «доклали до цього руку». Зокрема, ось це замкнене коло – «не шукають, значить для чого робити» <–> «для чого робити, якщо не шукають». У результаті – українська мова у цьому рейтингу на 20 (!!!) місці з 20 – 0.4% з 10 млн сайтів і лише 0.5% світового населення нею говорять.

Словом, немає достатнього попиту для того, щоб з’явилося більше контенту українською. І це також стосується програмного забезпечення, ігор та інших цифрових продуктів. Хоча з новим законом усе потроху змінюється.

Майбутнє мов в інтернеті

Найімовірніше, англійська і російська й надалі продовжуватимуть домінувати в інтернеті. Проте азійські мови мають найвищий потенціал для зростання використання у всесвітній мережі.

Дуже цікаво послухати ваші думки щодо цього графіку.

Найбільш використовувані мови в Інтернеті

Вікторія Грицина

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я