Про незвичне в бібліотеках

0

Як повідомляє day.kyiv.ua, у Донецькій області є невеличке містечко під назвою Сіверськ. У цьому місті є звичайна бібліотека для дітей (Сіверська бібліотека для дітей), але завдяки меценатам, що взяли під шефство цю бібліотеку, — вона стала незвичайною.

А тепер розповім чому.

За 2,5 роки тут за кошти та безпосередньої участі меценатів було відремонтовано кімнату, яка тепер стала «комп’ютерною»: більше 10 б/в комп’ютерів (але в доволі непоганому стані, на яких можна і вчитися, і працювати), меблі Ikea, проєктор, великий екран до проєктора, пуфи, стільці для кінопереглядів, плакати зі Штатів із зоряною картою неба, про еволюцію та систему писемності, які меценати власноруч перекладали та адаптували українською.

Відремонтовано вбиральню та встановлено в ній повністю нове обладнання, зокрема й інклюзивне.

А також: якісна фурнітура для вікон, килимове покриття, заміна вхідних парадних дверей, вуличні світильники/освітлення, вивіски й таблички із назвою бібліотеки, флагшток, кавоварка, обігрівачі, світильники внутрішні, пилосос, ялинка штучна новорічна та ростова фігура сніговика, новорічні прикраси — усе було зроблено для того, аби маленьким читачам тут було затишно та комфортно проводити час.

Про навчання та дозвілля меценати також не забули: орієнтовно 500 нових книжок, багато настільних ігор, стіл для пінг-понгу та ракетки і м‘ячі до нього, кубики Рубіка, шахові дошки.

Окрім матеріальних речей, друзі бібліотеки подбали і про її змістовне наповнення — різноманітні курси, події та заняття для дітей м. Сіверськ.

1. Курси з програмування: скретч і робототехніка для молодшої групи (вже провчились дві групи дітей), веб-розробка — для старших. Програму для курсів надавала Академія кодування.
2. У бібліотеці була показана вся програма «Артхауз Трафіка» (програма «Чілдрен кінофест»).
3. Проводились заняття з дитячим психологом із Слов‘янська.
4. Відбувся театральний проєкт «Відлік».
5. Пройшли тренінги з коучем та фасилітатором з конфліктних ситуацій Олегом Івановим (Український центр «Простір гідності»).
6. Влаштовувались творчі конкурси: зроби собі власний принт на футболку, коли кожна дитина отримала футболку з малюнком, який сама намалювала (до Дня Незалежності). До Дня Конституції також був проведений конкурс і дарували футболки та бейсболки з надписом «Siversk ванлав» та конкурс «Look at Seeversk».
7. Проходять різні розіграші призів серед постійних читачів: від блокнотів до навушників.
8. Заходи до Дня захисту дитини, до Дня дітей з інвалідністю.

Та багато іншого.

А все почалося з прохання племінника мецената подарувати йому книжки на Новий рік. Чоловік поцікавився, чи немає нових книг в місцевій бібліотеці й з‘ясувалось, що вони вже багато років не отримували нової літератури. Спочатку меценат хотів лише подарувати певну кількість книг, та й все. Але потім розвинув цю ідею в цілий проєкт.

Адже його основне бажання — щоби бібліотека стала місцевим центром тяжіння для молоді та підлітків. Щоб стала місцем, популярнішим та привабливішим за серіали. Сьогодні бібліотека має бути багатофункціональною, пристосованою для широкого кола культурних заходів і надавати можливість доступу до найсучаснішої та актуальної літератури.

«У центрі уваги має бути культура. Люди мають усвідомити цінність культури. Культурний простір мають утворювати люди, що є частиною цього простору. Це мої ідеалістичні думки. Я щиро хотів хоч трохи допомогти місту, віддати пошану та віддячити в такий спосіб землі та місцю, де я народився», — саме так думає та говорить меценат цієї бібліотеки.

У найближчих планах — встигнути завершити капітальну реконструкцію вхідних сходів і встановлення справжнього, а не бутафорського пандуса до Дня Незалежності. До речі, зараз бібліотека разом із друзями-меценатами готується до святкування 30-річчя Дня Незалежності. Спробують влаштувати справжнє велике свято. Свято для сучасного покоління.

13 червня стартував останній у цьому році тижневий курс із програмування «Дрони» для обдарованих підлітків м.Сіверськ від проєкту «Робохауз».

Меценати й надалі обіцяють допомагати бібліотеці з поновленням книжкового фонду, а також хотіли б створити чат-бот для зручного користування фондом бібліотеки. Адже вони мріють, щоб там вирувало справжнє життя, народжувалися/генерувалися ідеї для підлітків та молоді, формувалася місцева культура.

Мріють, щоб у бібліотеці з‘явилась активна і творча молодь та підлітки із сильною громадянською позицією та сучасним баченням. Щоб вони внесли абсолютно нове наповнення та змінили значення бібліотеки. Щоби бібліотека стала місцем, де можна і відпочити та побути наодинці, і поспілкуватися з однодумцями та друзями, втілити/реалізувати свій творчий проєкт чи ідею та розказати про неї не лише друзям, а і всій Україні, а може, навіть і всьому світові.

А я мрію, аби так було в кожній українській бібліотеці, у кожному населеному пункті по всій Україні, і щоб у бібліотек були справжні вірні друзі чи задоволені читачі.

Оксана БОЯРИНОВА, членкиня ВГО Українська бібліотечна асоціація, фото надані авторкою

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я