Рада ухвалила закон про корінні народи. Що зміниться

0

Верховна Рада у першому читанні підтримала президентський законопроєкт № 5506 про корінні народи України. За нього проголосували 335 народних депутатів. Депутати назвали це рішення історичним. Про це повідомляє crimea.suspilne.

Як сказав віцепрем’єр-міністр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, цей закон доленосний для людей, які живуть під тиском окупантів.

«Немає іншої держави, яка їх захистить…Це подія, яка сприятиме деокупації Криму», — наголосив Резніков.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проєкту закону є визначення правового статусу корінних народів та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, що встановлені нормами міжнародного права, а також передбачені в Конституції.

«Я вношу на розгляд парламенту невідкладний законопроєкт про корінні народи. Впевнений, що у стислі терміни депутати розглянуть і закріплять статус корінних народів України, зокрема кримських татар, і нарешті зроблять те, що відкладали 30 років вісім скликань Верховної ради і всі попередні президенти», – сказав Володимир Зеленський 18 травня у своєму зверненні до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У проєкті акта надається визначення поняття «корінний народ України», відповідно до якого – це автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Відповідно до цього визначення проєктом акта пропонується встановити, що корінними народами України є кримські татари, караїми, кримчаки.

Документом визначається, що корінні народи та їхні представники мають право, колективно та індивідуально, на повне володіння всіма правами людини й основоположними свободами, визначеними у статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації ООН про права корінних народів та в міжнародних договорах.

Також визначаються гарантії щодо правового захисту від будь-яких дій, направлених на:

  • позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів;
  • позбавлення культурних цінностей;
  • виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання в будь-якій формі;
  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі;
  • заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них.

Серед основоположних прав корінних народів України проєктом акта гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, права корінних народів на сталий розвиток.

Голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко сказав, що «законопроєкт потрібен для того, щоби надати будь-які гарантії, можливості та ресурси розвитку корінних народів».

«Три корінні народи визначаються в Україні — кримські татари, караїми та кримчаки. Це народи, які не мають своїх держав, тому ми не можемо їх віднести до національних меншин. Національні меншини — це ті, в кого є своя держава. Відповідно, такий є статус, він дозволить у певному міжнародному полі гарантії створювати нашим корінним народам. В середині країни також», — зазначив він.

За його словами, сім років питання Криму «заховувалось під листочок, що нібито це не проблема, давайте не будемо про це згадувати, ми будемо домагатися того, аби Російська федерація повернула Крим без жодних умов та передумов і т.д».

Кримськотатарський політик Ахтем Чийгоз від «Європейської солідарності» зазначив, що його партія вже кілька років розробляли та брали участь у цьому законопроєкті.

«Це політичне рішення у першу чергу. Я розумію, що там є окремі положення, які стосуються захисту політичних соціальних норм прав корінних народів. Але для мене та кримських татар це в першу чергу політичне рішення. Нарешті Україна, як держава, визначиться у стосунках з корінними народами, які сформульовані на території України», — сказав він.

Член депутатської фракції Політичної Партії «Голос» Рустем Умєров говорить, що «25 років тому в Конституції вже було прописано термін «корінні народи» і «національні меншини».

«Закон про національну меншину в нас вже є. Ми зараз його допрацьовуємо. Тобто він є і ми може будемо його перероблювати, доповнювати його. А законопроєкту про корінні народи немає. Тобто, про що він? Це взагалі закон, який визнає термін або значення хто такі корінні народи, які сформувались або зробили формування на теренах України», — говорить депутат.

За його словами, він надасть мовні права, права розвитку культури, і якщо є інституції у цих народів, то держава допоможе.

«Якщо є якась там окупація, то держава повинна їх захищати. І тому цей закон дуже важливий, ми чекали 30 років. І сьогодні, сподіваюсь, будемо його ухвалювати», — додав він.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я