Радіодиктант національної єдності: автор тексту – Іван Малкович, читатиме Римма Зюбіна

0

Двадцять років тому Українське радіо започаткувало щорічну акцію, присвячену українській мові, — Радіодиктант національної єдності. Уперше подію провели 24 травня 2000 року до Дня Кирила й Мефодія. Згодом традиційною датою написання радіодиктанту стало 9 листопада, День української писемності та мови.

Радіодиктант не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови, участь у якій може взяти кожен охочий.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики.

Свої результати написання диктанту для перевірки щороку надсилають понад 30 тисяч учасників, але участь у ньому беруть набагато більше українців по всьому світові.

Текст для радіодиктанту не добирають з існуючих, а замовляють спеціально, тому його неможливо знайти в інтернеті. При цьому в тексті немає авторських знаків чи суперечливих орфограм, але їхня загальна кількість дуже висока, тому написати радіодиктант без помилок непросто.

Цьогоріч підготовку диктанту доручили трьом фахівцям. Авторський текст для диктанту написав письменник і видавець Іван Малкович. Науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук професорка Лариса Масенко. Читатиме диктант акторка Римма Зюбіна.

Незважаючи на існування телетрансляції, диктант залишається саме радіопродуктом: його рекомендують писати на слух, уважно дослухаючись до інтонацій диктора.

За статистикою, без помилок диктант пише не більше ніж один відсоток учасників. У 2018 році свої роботи на перевірку надіслали 32 799 учасників. З них лише 311 не припустилися жодної помилки, а припустилися однієї – 1004.

Для успішного написання диктанту у 2020 році наукова консультантка Радіодиктанту Лариса Масенко рекомендує передусім ознайомитися з новим Українським правописом 2019 року, а також з кількома книжками та посібниками з української мови.

Традиційно основну студію для написання диктанту 2020 року облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог.

Спецпроєкт “Радіодиктант” стартуватиме в ефірі Українського радіо та Радіо Культура 9 листопада 2020 року о 9:00, ведучі в студії розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до написання. Сам же радіодиктант почнеться о 9:15.

Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Оригінальний текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада 2020 року об 11:00. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio.

Для зручності організатори також підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Ця електронна форма буде розміщена на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Автори робіт, написаних без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту, а результати оголосять упродовж 1–2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

Трансляція відбудеться:

osvita.ua

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я