На зборах львівських письменників ухвалено рішення про недовіру голові Львівської обласної організації НСПУ

0

Сьогодні, 20 жовтня, у приміщенні Львівської організації Національної спілки письменників України відбулися письменницькі збори, скликані  ініціативною групою через скандал навколо звернення від імені “письменників Львівщини до співгромадян”, підписаного очільником львівських літераторів Ігорем Гургулою, про повну підтримку президентської партії “Слуга народу” та її кандидатів на Львівщині на місцеві вибори, інформує “Еспресо.Захід“.

Кілька десятків знаних письменників обурилися, бо ніхто Ігорю Гургулі повноважень говорити за когось не давав. Більше того, думки творців художньої літератури на тему підтримки тієї або іншої партії чи кандидата ніхто не питав. Звернення від імені “письменників Львівщини до співгромадян” Ігор Гургула написав одноосібно  і опублікував його на сайті “Гал.інфо”. Кандидат на пост міського голови Львова від “Слуги народу” Тарас Кльофа  публічно подякував письменникам, що цілком логічно, за цю підтримку. Розгорівся скандал.

Результатом нинішніх зборів стало рішення про висловлення недовіри Ігорю Гургулі як голові львівської організації Спілки письменників України та вимога офіційно спростувати своє одноосібне звернення від імені “письменників Львівщини до співгромадян” та публічного вибачитися перед колегами по перу і зокрема тими, чиї обличчя є на фото, зробленому як звичайне фото на згадку, що нині фігурує у рекламі  підтримки Зе-кандидата.

“Я запропонував на цих зборах Ігореві Гургулі скласти повноваження голови спілки, – сказав в коментарі “Еспресо.Захід”  член правління львівської Спілки Олесь Дяк, який теж є на горезвісному фото підтримки. – Принаймні, це шанс для нього хоч трохи зберегти чесне ім’я чи, принаймні, обличчя. Наразі нас використали як “гарматне м’ясо” і не зреагувати на цю ситуацію неможливо. Рішення зборів ініціативної групи буде скероване в Київ на розгляд. Відповідно до Статуту, Гургулу можуть відсторонити від виконання його обов’язків голови (бо йдеться про грубе порушення цього Статуту, яке уможливлює навіть позбавлення членського квитка Спілки) і на два місяці призначити людину, яка тимчасово ці обов’язки буде виконувати. Згідно зі Статутом, збори про обрання нового голови можуть відбутися не раніше, ніж за два місяці. І що цікаво, Ігор Гургула у разі його звільнення з посади теж може претендувати серед інших кандидатів повернутися на неї, якщо вважатиме, що має для цього усі моральні підстави і якщо письменники за нього проголосують”.

“Я була десь тридцятою, хто підписав  рішення ініціативної групи про недовіру Ігору Гургулі, – розповідає відома письменниця та перекладачка Лана Перлулайнен. – Після мене ще люди підписували і в телефонному режимі віддавали свої голоси також. Думаю, на час зборів підписало це рішення не менше 50 осіб. Ми дали Ігореві Гургулі дві години на виправлення ситуації – відповідні спростування та вибачення. Він сказав, що все зробить. Що ж, до кінця дня побачимо”.

До речі, у соціальних мережах, обурений  Гургулиним зверненням від імені “письменників Львівщини до співгромадян” відомий український поет, драматург, перекладач, автор українських пісень Богдан Стельмах заявив, що не хоче більше  залишатися членом такої спілки.

Джерело: «Українська літературна газета»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я