Родове гніздо Достоєвських на Вінниччині

0
853

Історик і краєзнавець із Вінниччини Олександр Роговий раніше від російських дослідників установив місце народження Михайла Достоєвського — батька класика світової літератури Федора Достоєвського.

Про це пише golos.com.ua.

Важливими стали інші архівні документи про цей рід. Які саме?

У листопаді виповнюється 200 років від дня народження Федора Достоєвського. Батько його народився у селі Війтівці, що неподалік Липовця на Вінниччині. Документальне підтвердження знайшов тутешній історик і краєзнавець Олександр Роговий (на знімку). Нині він організував екскурсійний маршрут «Родове гніздо Достоєвських» і провів першу екскурсію для освітян із Києва. Їх очолював науковець Володимир Корсаков. Улітку цього року він уже був тут — знімав фільм про родові гнізда Достоєвських на Вінниччині на основі архівних досліджень Олександра Рогового.

Зустрічати гостей допомогли старости сіл Зозів — Наталія Некрут, Війтівці — Петро Канішев. А поет Сергій Свердл запросив киян до себе на пасіку, пригостив медом, частував рибною юшкою…

У маршрут «Родове гніздо Достоєвських» Роговий увів Зозів, Війтівці, Липовець, Немирів, Оратів, Погребище.

Це ті місця, де жили предки Достоєвських у нашому краї. У Кальнику колишнього Іллінецького району священиком служив двоюрідний брат письменника Антоній Черняк. У Животові (село раніше належало до Оратівського району) правив службу тезко письменника Федір Достоєвський. На підставі документів Роговий припускає, що саме Федір став засновником їхньої династії на Вінниччині. Бере вона свій початок у XVII столітті. Федора позбавили служби уніати. Та згодом Достоєвські повернулися у храм. В архівах є підтвердження того, що до служби у Війтівцях став Андрій Достоєвський, його брат Іоан, а потім служив молодший син Андрія Лев Достоєвський. За словами краєзнавця, Андрій — це дід письменника. У цьому селі в нього і його дружини Анастасії народився син Михайло. У них було шість доньок і двоє синів. Михайла після Шаргородської семінарії відправили вчитися в Москву. Там він і залишився. Там з’явився на світ син Федір, який згодом став письменником зі світовим іменем.

Четверо Достоєвських знайшли спочинок у війтівецькій землі. Тут могили діда письменника Андрія, його дружини Анастасії, дядька Лева і дідового брата Георгія.

На місці поховання — хрест із табличкою про те, хто тут похований. Екскурсію розпочинали не з Війтівців, а із Зозова (село колишнього Липовецького району). Гості відвідали храм — кам’яний, з розписами, йому майже 200 літ. За словами Олександра Рогового, колись у храмі був церковний суд Брацлавської єпархії, що розглядав справи священиків. В одній зі справ згадано й священика Достоєвського…

Із Зозова дорога пролягла до Війтівців. Тут сім років тому створили Музей родини Достоєвських. Експонати розмістили в школі. Коли школу закрили, їх перенесли до сільської бібліотеки.

…Ще у 1980 році, коли Олександр Роговий після закінчення історичного факультету педінституту приїхав на роботу в Липовець, уперше почув від старожилів про Достоєвських. Мовляв, батько письменника служив священиком. Насправді документи свідчать про те, що йдеться про діда. Батько тільки народився у Війтівцях.

Це вже встановив Роговий. Відколи працює в Липовці, досліджує період перебування Достоєвських на Вінниччині. Працював у багатьох архівах, зібрав цікавий матеріал.

До війни на Донбасі його запрошували до Москви. Він брав участь у конференціях, присвячених Достоєвському. У співавторстві з одним з московських дослідників видав книжку «Родовід Достоєвських. У пошуках утрачених ланок». П’ять його публікацій про архівні знахідки вміщено в альманасі «Достоєвський і світова культура» (Санкт-Петербург).

У середині 2000-х до Липовця приїжджали два академіки РАН, які досліджують родовід Достоєвських. Дякували Роговому за архівні знахідки. На конференцію до Москви він їздив на письмове запрошення президента Фонду Достоєвських. У 18-му томі повного зібрання творів Достоєвського (2005 рік) видавці сім разів посилаються на архівні матеріали, знайдені Роговим.

P. S.

— Це була цікава екскурсійна поїздка, — каже Володимир Корсаков. — Особливо багато матеріалу дізналися від екскурсовода Олександра Рогового. Вдячні за нові знання. Поїздка місцями Достоєвських на Вінниччині не остання. Поширимо інформацію про новий маршрут серед педагогічної спільноти та всіх охочих. Вони можуть звернутися до добре знаного в нашому краї історика і краєзнавця Олександра Рогового. Номер його телефону — 096-266-71-39.

Вінницька область

Фото надано Володимиром Корсаковим

Віктор СКРИПНИК

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я