Русалка шукала Свідзінського

0

Цього року четверте за ліком Міжнародне літературне-мистецьке свято «Русалка Дністрова» було присвячено 130-річчю від дня народження славетного подолянина, поета «Розстріляного відродження» Володимира Свідзінського. Воно було свого часу ініційовано обласною організацією Національної спілки письменників України і вкотре підтримано облдержадміністрацією та обласною радою.

 

Майже тиждень в Місті над Бугом та районах проходили публічні зустрічі письменників і артистів, відбувались презентації книг і виставок, ставились мистецькі імпрези. Але найсмачнішою родзинкою свята стала кількаденна пощуково-просвітницька експедиція «По слідах Володимира Свідзінського», у якій взяли участь письменники і науковці з Києва, Вінниці, Кам’янця-Подільського, Хмельницького. Вдалось зібрати чимало артефактів – світлин і листів, записати усні свідчення земляків, пов’язаних з перебуванням родини Свідзінського на Поділлі. Для цього експедиція відвідала село Маянів Тиврівського району, де народився поет, Тиврів, де він вчився в духовному училищі наприкінці ХІХ століття, села Сліди на Тиврівщині, Шпиків на Тульчинщині, Бабчинці на Чернівеччині, де відвідував батька, який служив у цих населених пунктах священиком у першій чверті ХХ століття.

Зустрічі зі школярами, місцевою інтелігенцією справили незабутнє враження. Поета знають і шанують, пам’ять про нього незгасима. В Маянові люди упорядкували батьківське обійстя і йдеться тепер про створення там музею. В Тиврові на будинку ліцею відкрито меморіальну дошку. Ентузіастами запропоновано щороку вручати творчій юні премію імені Володимира Свідзінського за кращі літературні твори, історично-краєзнавчі розвідки, етнографічні дослідження. Територіальні громади планують назвати його ім’ям вулиці, назви яких підлягають зміні внаслідок виконання закону про декомунізацію.

Свято завершилось грандіозним гала-концертом в Тиврові і лекцією професора з Києва Елеонори Соловей у Вінниці перед студентами Донецького національного університету. Попереду багато праці в архівах. Попереду випуск за результатами свята літературно-краєзнавчого альманаху. Попереду нова «Русалка Дністрова».

Андрій Стебелєв, 

письменник

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я