Сенцов отримав польську премію Вінценза

0

Українського режисера та письменника Олега Сенцова відзначили польською премією імені Станіслава Вінценза. Про це повідомляє польське видання Onet.

Відзнаку присуджують за видатні досягнення у популяризації культури Центральної та Східної Європи. Грошова частина премії складає 40 тисяч польських злотих (майже 300 тис. грн).

«Цьогорічний лауреат Олег Сенцов поєднує мистецьку діяльність із відданістю боротьбі за свободу та основні права людини, особливо права переслідуваних та репресованих.

Це не тільки сильний голос незалежної України, протидія незаконній анексії Криму, але це також мужність відданого митця та важливий універсальний голос мистецтва, який демонструє свободу слова, незалежність та ідентичність нашого регіону», – заявив очільник Краківської міської ради і голова капітули премії Домінік Яшковець.

Премію імені Станіслава Вінченца вручають з 2005 року. Його засновниками стали: у 2005-2007 роках – польський Інститут Східних Досліджень, а у 2008-2010-му – міський голова Кракова. Відповідно до резолюції 2011-го, нагороду присуджує Краківська міська рада.

Лауреатами премії ставали: Сергій Жадан, Ярослав Грицак, Мартін Поллак, Аґнешка Голланд, Анджей Стасюк, Світлана Алексієвич та ін.

Патроном премії є Станіслав Вінценз (1888-1971) – польський етнограф, есеїст, філософ, письменник, автор відомої трилогії «На високій полонині». Він був дослідником і знавцем культури Гуцульщини та Покуття.

Нагадаємо, 2019 року Сенцов отримав спеціальну нагороду Польської кіноакадемії «За відвагу і незламність».

Джерело: «Читомо»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я