Школярку з Вінниччини, яка виграла літературний конкурс, звинуватили в плагіаті

0

Як стало відомо, нещодавно школярка з Хмільника Софія Федорова здобула Всеукраїнську літературну премію за кращий фантастичний твір імені Ігоря Федоров, який проводила Вінницька обласна організація Національної спілки письменників України. Після цього організатори двох інших літературних конкурсів конкурсів «РБЖ Азимут» і «Зоряна Фортеця» оприлюднили спільну заяву, в які звинуватили дівчину в плагіаті. 

Заява опублікована 27 травня. 

Учениця надсилала на конкурс від журналу «РБЖ Азимут» оповідання «Шовковиця».

«Ми виявили, що насправді це майже дослівний переклад оповідання «Розы и оливы» Анатолія Мєдвєдєва, яке восени 2020 року на російському Самвидаві посіло перше місце на конкурсі журналу «Химия и жизнь». Справжній автор також підтвердив, що він не перекладав свій текст українською і не давав на те згоди. Ми дискваліфікували оповідання «Шовковиця», але спочатку не стали розголошувати справжню причину і написали – «за бажанням автора». Ми мали надію на те, що це лише одиничний необачний учинок початківця, адже Софія є ще школяркою. Проте згодом виявилося, що цей плагіат було відзначено літературною премією імені Ігоря Федорова», — ідеться у повідомленні.

Літератори знайшли ще оповідання, які Софія Федорова подавала на інші конкурси, які також виявилися перекладами з російських профільних сайтів. Зокрема, «Останнє відлуння» посів друге місце на конкурсі VIII відкритого літературного конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі «ФантФест», який організовувала Херсонська обласна бібліотека для дітей. Насправді це оригінал «Третье эхо», взятий із російського конкурсу «Пролёт фантазии», перекладений зі зміненими іменами та назвами.

«Ми вважаємо, що плагіат у будь-якому випадку є неприйнятним. І звертаємось насамперед до організаторів конкурсів, видавців, укладачів збірок – візьміть до уваги цю інформацію! Шахрайство не живе там, де є розголос. Не має значення, звідки бралися тексти. Жодні ймовірні грошові премії та цінні призи не варті зіпсованої репутації. Ми також закликаємо пам’ятати, що йдеться про молоду людину, у якої ще все життя попереду, і що сам собою розголос уже є достатнім випробуванням», — резюмують у заяві. 

Як повідомив редакції сайту Vinbazar.com голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський, дівчину позбавлять премії імені Ігоря Федоров, яку вона виграла напередодні.

Джерело: vinbazar.com.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я