Сьогодні святкує свій День народження письменник Богдан Горинь

0

Сьогодні ми віншуємо зі славним ювілеєм Богдана Миколайовича Гориня — письменника, знаного політичного та громадського діяча, народного депутата України 1-го та 2-го скликань, журналіста, мистецтвознавця, політолога, дисидента.

Богдан Горинь народився 10 лютого 1936 у селі Кнісело Жидачівського району Львівської області. Є автором статей із питань літератури, мистецтва, психології творчості, історії, політики у різних періодичних виданнях та автором і співавтором книг:

1994 — «Крим не тільки зона відпочинку» (співавтор);

1994 — «На пути в Европу»;

1995 — «Опанас Заливаха. Вибір шляху»;

1996 — «У пошуках берега».

2013 — «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут».

2019 року став лауреатом Шевченківської премії у номінації «Публіцистика, журналістика» — за есе-колаж «Святослав Гординський на тлі доби» у двох книгах.

Зичимо шановному ювіляру душевної наснаги, невичерпної енергії на нові творчі здобутки та життєвої сили на благо рідної країни. Ми шануємо Вашу непохитну громадянську позицію, цінуємо досвід та шануємо Ваш творчий ужинок. Усі Ваші слова, справи — це добротний фундамент посилення України, поглиблення національної ідеї. Спасибі Вам за жертовну працю на майбутнє. Нехай береже Вас Господь для нас усіх, для України.

Многая Вам літа!

«Доля не тішила мене ювілеями, і її «круглі» дати міцно зафіксувались у моїй свідомості. Одна з перших — то було 30-річчя, тоді мені було страшенно холодно, бо був я в одиночній камері та ще й не одягнувся, бо брали мене влітку і ніхто не думав, що треба буде сидіти в лютому. В 40 років мені було дуже добре й тепло, я мав два котли: ліворуч — водяний, а праворуч — паровий. Між ними я почував себе знаменито і працював над книжкою про Івана Северу. Котельня для інтелігента — це унікальна можливість для праці. У 50 років також було мені дуже затишно. Я справляв роковини в картинній галереї разом із працівниками, а директор навіть указ видав із подякою за сумлінну працю. Це була перша моя нагорода» (взято із джерела: 60-річчя Богдана Гориня. Аудіозапис Юрія Зайцева від 10.02.1996).

Київська організація НСПУ

Джерело: facebook.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я