Днями минає 320 років від дня народження Василя Григоровича-Барського (1701–1747)

0

Днями минає 320 років від дня народження Василя Григоровича-Барського (1701–1747) – письменника і мандрівника з відомої української родини, окремі представники якої були пов’язані із Сумщиною. Про це пише sorada.gov.ua.

Своє життя В. Григорович-Барський присвятив мандрам і письменницькій діяльності. У серпні 1724 р. вирушив у паломницьку подорож, що тривала майже чверть століття. Відвідав Константинополь, Єрусалим, Палестину, Синайські гори, Афон та інші визначні місця, пов’язані із зародженням і поширенням християнства. 

На початку осені 1747 р. він повернувся до Києва, де закінчив своє земне життя.

В. Григорович-Барський свої спостереження і враження від мандрівки детально описував, побачені архітектурні будівлі та інші об’єкти ретельно замальовував, працював із книжковими зібраннями при монастирях. Ці матеріали стали основою для головної праці дослідника – книги «Подорожні записки», яка являє собою приклад відомого в літературі з ХІІ ст. жанру «паломницьких ходінь» по Святих місцях. 

Після смерті мандрівника його архів зберігався у Києві в будинку матері та був доступним для переписування і копіювання. Так було створено рукописні списки цього твору, який переписувачі називали на власний розсуд.

У краєзнавчому музеї зберігаються «Подорожі ієромонаха Василя Григоровича» – список із рукопису В. Григоровича-Барського в чотирьох книгах, створений у другій половині ХVІІІ ст. Текст написано церковнослов’янською мовою, містить зображення краєвидів відвіданих мандрівником місцевостей, християнських святинь, церков та монастирів.

На окремих сторінках книги є пропуски, залишені переписувачами для малюнків або схем. Книги містять історичні свідоцтва про Святині Сходу, церковне і світське життя Риму, Афону, Палестини, Сирії, Аравії, Єгипту, Константинополя та інших міст і країн.

Розміщені на рукописах екслібриси свідчать, що свого часу вони належали до книжкового зібрання родини Кочубеїв, представники якої були пов’язані із сумським краєм.
У 2018 р. списки рукопису В. Григоровича-Барського було передано для проведення реставраційно-консерваційних робіт до Національного науково-дослідного реставраційного центру України у м. Київ. Наприкінці 2020 р. реставрація була завершена.
Музейні артефакти – книги «Подорожі ієромонаха Василя Григоровича» – це оригінальна пам’ятка епохи, важливе джерело інформації, справжня перлина фондової колекції Сумського краєзнавчого музею.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я