Стали відомі імена фіналістів та володарки спецвідзнаки Капітули Премії Шевельова 2020 року

0

10 грудня Капітула Премії імені Юрія Шевельова оголосила короткий список номінантів, до якого ввійшли Тарас Лютий, Василь Махно та Павло Швед. Також стало відомо, що цьогорічну спеціальну відзнаку Премії за внесок у розвиток української есеїстики отримає Оксана Забужко. Про це повідомляє pen.org.ua.

Фіналістами Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2020 року стали:

  1. Лютий Тарас,“Культура принад і спротиву”(Темпора)
    2. Махно Василь, “Уздовж океану на ровері” (Yakaboo Publishing)
    3. Швед Павло, “З чого нам дозволено сміятись?” (Комубук).

Ім’я лауреата традиційно оголосять під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. Цього року в рамках Премії буде вручатися спецвідзнака Капітули за внесок у розвиток та популяризацію української есеїстики. Її отримає  письменниця Оксана Забужко за книжку вибраної есеїстики “Планета Полин” (Комора).  

Окрім того, під час церемонії стане відомим ім’я володаря ще однієї спеціальної відзнаки, яку вперше вручить UA: Радіо Культура (відзначений у цій номінації твір прозвучить в аудіоформаті в ефірі Радіо). 

2020 року після аналізу поданих творів на відповідність технічним і жанровим критеріям до довгого списку номінантів на здобуття Премії потрапило 10 книжок. 

Їх оцінювала Капітула, до якої ввійшли: Андрій Курков – письменник, президент Українського ПЕН, голова Капітули; Володимир Єрмоленко – письменник, філософ, журналіст, лауреат Премії за 2018 рік; Оля Гнатюк – українознавиця, перекладачка, віцепрезидентка Українського ПЕН; Тамара Гундорова – літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут літератури); Діана Клочко – мистецтвознавиця, лауреатка Премії за 2019 рік; Олег Коцюба – літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету; Андрій Любка – письменник, лауреат Премії за 2017 рік; Олександр Саврук – директор Києво-Могилянської Бізнес-Школи; Елеонора Соловей – літературознавиця; Тетяна Терен – журналістка, віцепрезидентка Українського ПЕН; Леонід Фінберг – головний редактор видавництва “Дух і Літера”. Секретар Премії – Андрій Вахтель.

Премія імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику, опубліковану протягом останнього року. Нагорода відзначає внесок у невідʼємні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю. До розгляду приймаються художні або наукові есеї українських авторів, опубліковані в паперовому вигляді (книжка, збірка) протягом календарного року.

Лауреатами Премії минулих років стали Тарас Прохасько (“Одної і тої самої”), Андрій Портнов (“Історії для домашнього вжитку”), Костянтин Москалець (“Сполохи”), Олександр Бойченко (“Більше/менше”), Вахтанґ Кебуладзе (“Чарунки долі”), Андрій Любка (“Саудаде”), Володимир Єрмоленко (“Плинні ідеології”), Діана Клочко (“65 українських шедеврів. Визнані й неявні”).

Засновники Премії: Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Видавництво “Дух і Літера”, Центр юдаїки, Український науковий інститут Гарвардського університету.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі.

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я