Стали відомі імена лауреатів Премії імені Леся Танюка-2020

0

У Києві відбулася церемонія нагородження лауреатів Премії імені Леся Танюка “За збереження історичної пам’яті” за 2020 рік.

Про це повідомляє pen.org.ua.

Лауреатами 2020-го року стали:

Тамара Вронська — українська історикиня, викладачка воєнно-дипломатичної академії, авторка монографій «Повторники: приречені бранці ГУЛАГу  (1948—1953 рр.)», «Упокорення страхом: сімейне заручництво у каральній практиці радянської влади (1917—1953 рр.)» та десятків статей;

Ростислав Омеляшко — дослідник, засновник і керівник Центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф, який урятував і зберіг етно-культурну спадщину українського Полісся у зоні Чорнобильської катастрофи;

Володимир Захар’єв та Ігор Скальський —дослідники, що за документами, залишками архітектури та рідкісних артефактів реконструювалина території України унікальну “Мінковецьку державу”.

Нагадаємо, що Премію заснували у 2018 році Всеукраїнський “Меморіал” імені Василя Стуса, видавництво “Дух і літера” Києво-Могилянської академії та Центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса. Відзнака орієнтована на високий професіоналізм та креативну діяльність, на критерії громадянського чину й етичну доброчесність.

“З багатого доробку Леся Танюка, державного і політичного діяча, театрального та кінорежисера, поета, перекладача ми вирішили актуалізувати цінність історичної пам’яті, тяглість духовних традицій у боротьбі за незалежність та нову Україну”, — пояснюють засновники Премії.

Лауреатами Премії минулих років були: історикиня, докторка наук, професорка кафедри історії НаУКМА Наталія Яковенко, науковець, дослідник історії визвольного руху Володимир В’ятрович, журналіст, публіцист, головний редактор проєкту “Історична правда” Вахтанг Кіпіані, літературознавець, видавець Олексій Сінченко, архітекторка-реставраторка пам’яток української історії і культури Ірина Малакова. 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я