Студенти-видавці пропонують перетворити Київ на всесвітню книжкову столицю

0

9 грудня в Київському університеті імені Бориса Грінченка майбутні видавці публічно захищатимуть проєкт «Київ – всесвітня книжкова столиця», створений за проєктом ЮНЕСКО.

Проєкт, який підготували третьокурсники Інституту журналістики Київського університету ім. Б. Грінченка, уже став традиційним і презентується втретє. Його координатор – доцентка кафедри видавничої справи, письменниця, видавчиня Олена Осмоловська. Вивчивши та проаналізувавши інформацію щодо проєкту ЮНЕСКО «Всесвітня книжкова столиця», ініціативні студенти вирішили представити місто Київ номінантом на отримання такого почесного статусу. Для цього вони дослідили основні книжкові події, здобутки та проблеми Києва і підготували не лише інформаційну і креативну презентацію, а й запропонували запровадити:

 Щорічний проєкт «Книжкові столиці України». Щороку статусу Книжкової столиці набуває нове українське місто, яке презентує програму книжкових заходів та інноваційних книжкових проектів. Проект допоможе становленню культурного діалогу між містами та регіонами України, посилить туристичну привабливість українських міст, сприятиме розвитку видавничої справи.

 Муніципальний літературний конкурс творів про Київ. Журі – представники студентських осередків київських ВНЗ. Це дозволить залучити молодь до процесу активного читання.

 Створення настільної гри «Київ книжковий». Подібна гра візуалізувала б основні книжкові події в Києві, допомогла популяризувати київських письменників, ілюстраторів, видавців.

 Програма театралізованих літературних вечірок. Такі заходи сприятимуть залученню креативного осередку міста до популяризації читання, поширенню історичної інформації, приваблюватимуть туристів із різних країн.

 Створення інтерактивного блокноту «Київ книжковий», де були б зібрана інформація про основні книжкові локації та події в Києві. Такий книжковий блокнот дозволить бути мобільним та обізнаним у книжковому житті Києва.

 Запровадження книжкових резиденцій у Києві для письменників, поетів, перекладачів. Резиденції можуть бути як національні, так і міжнародні. Там народжуватимуться та поширюватимуться світом твори про Київ і киян.

 Створення в Києві сучасного інтерактивного музею книги. Це місце має стати модним книжковим простором, улюбленою локацією киян та гостей міста, яка б поєднувала славну книжкову історію Києва та інноваційні технології.

На думку учасників, основною мотивацією участі Києва у проєкті ЮНЕСКО «Всесвітня книжкова столиця» може бути розкриття глибокої історичної традиції Києва як культурного центру писемності. Статус Всесвітньої книжкової столиці – це каталізатор системних змін в українському книговиданні, підняття статусу української книги на світовий рівень.

Презентація проекту відбудеться о 10:00 за адресою: Київ, вулиця Маршала Тимошенка, 13-б, 503 ауд. Метро «Мінська»).

Кабінет молодого автора

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я