«Сумщина. Велика спадщина». Організатори проєкту презентували п’яту книгу

0

У Сумах презентували п’яту книгу в межах проєкту «Сумщина. Велика спадщина». Також ця книга – друга прозова, де зібрана творчість сумських письменників від 20 століття і до сьогодення.

Про це повідомляє suspilne.media.

“Сумщина. Велика спадщина”. Організатори проєкту презентували п'яту книгу

«Суспільне. Суми»

Книга «Проза (від 20 ст.)» – це антологія прозових творів різних письменників, чиє життя та творчість пов’язана з Сумщиною. Видання включає також їхні біографії. Збірник видали, як продовження першої частини, яка вийшла у листопаді 2020-го.

«Це не чтиво, це література класична, яка потребує знань, потребує власної енергетики, розуміння багатьох процесів. Якщо книга пишеться, щоби прочитати, покласти під подушку і забути – це одне. Тут немає таких творів, кажу одразу. Перелопатили брили літератури: історичної, наукової, бо треба було все перевірити, виважити, бо це книга не на рік, не на два і не на десять, а на століття щонайменше», – говорить співупорядник книги Олександр Вертіль.

За словами ще одного співупорядника Юрія П’ятаченка, через тексти хотіли показати різні щаблі українського духу, мови, глибини та вершини.

«Ми розраховували на вдумливого читача, який стане співтворцем нашої книжки. Це не ситуативний набір текстів, це свідоме створення мегатексту», – говорить П’ятаченко.

Серія «Сумщина. Велика спадщина» включає п’ять книг.

“Сумщина. Велика спадщина”. Організатори проєкту презентували п'яту книгу

«Суспільне. Суми»

Першу з них – «Образотворче мистецтво» – видали у 2017 році. Далі були «Поезія», «Краєзнавство», потім – збірники прози, розповідає модератор проєкту Євген Положій.

«Ми беремо людей, які тут народилися. На кожній обкладинці у нас – знакові фігури. Це Д. Бурлюк, О.Олесь, П. Куліш, М. Хвильовий і І. Багряний. Це постаті світової ваги й наші земляки. Ми вирішили все це об’єднати під однією обкладинкою, знайти цих земляків, а також тих, хто тут творили, перебували тут певний час», – розповідає Євген Положій.

Три літературні збірники серії загалом розповідають про 150 імен. Це і класичні, і сучасні автори. У збірці представлена і проза для дітей авторства Анни Коршунової. На презентації письменниця висловилась про необхідність окремого видання для дітей.

Надрукувало книгу сумське видавництво «Університетська книга». Наклад у 700 примірників обійшовся у 199 тис. грн з обласного бюджету. Далі видавці планують додатковий тираж уже виданих п’яти книг. А також у межах проєкту готують і нові.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я