Свічка пам’яті Миколі Аркасу

0

За ініціативи Миколаївської обласної організації НСПУ та ветеранів товариства «Просвіта» відбулася акція «Свічка пам’яті М. Аркасу» з нагоди 166 річниці від дня народження видатного українського історика, композитора, громадського діяча, просвітителя, фольклориста.

Як сказала голова Миколаївської обласної організації НСПУ Віра Марущак, Микола Миколайович Аркас завжди служив українському слову, любив, поважав і багато робив для його збереження у царській Росії. Вів велику культурно-просвітницьку роботу – збирав музичний фольклор, написав першу українську оперу «Катерина» за сюжетом Шевченківських творів, книгу “Історія України – Руси” –першу історію нашої Батьківщини, видану українською мовою, створив і опікувався українською школою у селі Богданівка. Зворушливою була розповідь про те, що письменниця тримала у руках одну з найцінніших архівних знахідок — щоденник, який вів 24-річний Микола Аркас. Саме йому юнак довіряв свої найпотаємніші думки та писав вірші, котрі свідчили про поетичний талант. Один з них вона зачитала.

Дорогим і рідним дітищем М. М. Аркаса було миколаївське товариство “Просвіта”, яке пропагувало українську мову і культуру, підносило національну свідомість українців через вечори, лекції, виставки, концерти. Ветеран миколаївського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Інна Береза акцентувала, що в день Різдва Христового ми вшановуємо людину, справу якої потрібно активізувати. Через два місяці буде відзначатися 30-річчя відновлення «Просвіти» у Миколаєві, і ця дата повинна стати поштовхом до покращення просвітницької справи у місті та області. Інна Юхимівна підкреслила, що прикладом для роботи у цій справі є діяльність Першої української гімназії, очільником якої є лауреат премії Україна, Заслужений працівник освіти С. В. Бережний. 

Як розповів директор закладу, що гімназія з 2003 року носить ім’я Миколи Аркаса. У школі вшановується ця велика особистість південного краю — поширюються його ідеї, реалізується життєве кредо. Проводяться Аркасівські читання, заснована аркасівська премія, проводяться тематичні світлини у створеному музеї історії гімназії. Йдеться і про плекання української мови, реалізацію моделі художньо-естетичної освіти, у якій чільне місце посідає виконання та слухання через музичний філармонійний абонемент творів М. М. Аркаса. Зазначено, що у гімназії працює осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Плідною є співпраця із колективом Христофорівської ЗОШ Баштанського району. Всім відвідувачам закладу впадає у вічі єдина у Миколаєві скульптурна фігура М.Аркаса на повний зріст. Є у гімназії аркасівський меморіальний куток з його барельєфом.

Аркасівська тема близька письменникам. Як сказав член Національної спілки письменників України Віталій Рогожа, який вивів образ Аркаса та його сина в романах «Отава» та «Воля, або смерть», у Миколаєві звикли називати Миколу Аркаса греком з душею українця, забуваючи, що один дід за походженням грек, а з материного боку – це представники війська запорожського. Його українську душу плекала мама Софія Богданович. Яка навчила сина любити Україну, її пісню, її історію. Завдяки цьому були написані і опера «Катерина» і «Історія України-Руси». Про своє поетичне бачення і візуалізацію образу нашого просвітителя зуважила професор кафедри дизайну ВП «МФ КНУКіМ» Інна Черкесова, яка запросила учасників акції на цикл заходів, пов’язаних з українською мовою до бібліотеки ім. М. Кропивницького. 

Голова громадської організації «Українське товариство «Просвіта» Миколаївщини» Ігор Марцінковський наголосив, що рід Аркасів ствердив велику силу українства. Бо ж українцями Аркаси стали в добу, коли українство було забороненою справою. Присутні на акції наголошували, що не варто забувати, що родина Аркасів дала нам літературні, наукові, музичні твори, які досі анітрохи не втратили своєї вартості. І про це потрібно пам’ятати не лише землякам-аркасівцям, а й молодим людям, які повинні разом з ветеранами вшановувати нашого великого земляка.

 

Прес-центр МОО НСПУ

 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я