Святочні дні в Миколаєві

0

Миколаївські письменники взяли активну участь у святкуванні 25-ї річниці Конституції України. Їхня творчість завжди привертала увагу композиторів. Тому не дивно, що на слова сучасних поетів написано безліч пісень, які виконуються від головної сцени України до різних міст і містечок рідної держави.

Саме у святковий день у Каштановому сквері Миколаєва відбувся авторський концерт композитора Наталії Круміленко «Все буде добре в нашому житті», яка написала музику на слова миколаївських письменників Валерія Бойченка, Віталія Рогожі, Ольги Славної. Цього дні звучала також пісня на слова Лесі Українки. 

У святковій культурно-мистецькій акції взяли участь учні Миколаївського фахового коледжу культури і мистецтв,  провідні співаки міста. Особливо яскраво прозвучали пісні у виконанні викладача дитячої музичної школи № 2 Лілії Круміленко.

Письменники Миколаєва напередодні Дня Конституції України також брали активну  участь у ювілейному V Всеукраїнському молодіжному бібліокаравані «Читай, юність!», проведеному Миколаївською обласною бібліотекою для юнацтва онлайн-форматі на платформі Zoom за участю бібліотечної спільноти України.

Мета — презентація успішних регіональних практик обласних бібліотек для юнацтва та молоді, обмін ідеями і форматами популяризації читання, зустрічі з літераторами.

Віра Марущак, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України підсумувала результати 47-річної діяльності літературного осередку, поділилася досвідом популяризації читання та розповіла про спільний з ОБЮ проект «Читаємо разом», познайомила присутніх зі своїм доробком. Поетеси Ольга Славна та Тетяна Свірська зачарували всіх емоційним авторських прочитанням власних творів. А бібліотека запропонувала творчі експрес-візитівки інших членів спілки — Лариси Матвєєвої, Світлани Іщенко, Ольги Сквірської, Наталії Білецької.

Тема 30-річчя незалежності України, її історичного шляху до цієї події обговорювалася під час літературно-історичної онлайн-толоки «Гетьманська Рада» за участю письменників із Миколаєва, Херсона і Запоріжжя. Про реальних історичних постатей — героїв своїх поем і романів – розповідали Галина Запорожченко – поетеса, освітянка, краєзнавиця, громадська діячка, членкиня Національної Спілки письменників України, авторка ліро-епічної поеми «Мазепа»; Ярослава Дегтяренко – авторка 7 книг в історичному жанрі, володарка спеціальної відзнаки “Вибір видавця” Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова 2016» за книгу «Лицарі Дикого Поля»; Оксана Зененко – авторка 5 видань, у 2021 році нагороджена медаллю імені Олександра Довженка за роман «Останній лицар гетьмана».

Окремим блоком було презентовано творчість молодих миколаївських письменниць Анни Софіної – володарки спеціальної відзнаки «Коронація слова – 2020» за твір «Лавка продажу дітей»; Олени Півненко – лауреатки Міжнародної німецько-української премії Олеся Гончара 2021 року за цикл «Єлень»; Олександри Філоненко – переможця XV обласного конкурсу «Краща миколаївська книга — 2021» в номінації «Кращий літературний дебют» за книгу «Арабески и Сны».

Гарантовані Конституцією демократичні можливості виразно проявилися і на цей раз.

Віра Марущак, голова МОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я