Тарас Чухліб: «Музей Булгакова в Києві треба перетворити на музей всесвітньо відомого композитора Кошиця…»

0

Саме композитор Олександр Кошиць написав оркестрове аранжування нашого Державного Гімну «Ще не вмерла Україна»! Нашій історичній науці відомо, що всесвітньо відомий композитор Олександр Кошиць проживав у Києві на Андріївському узвозі № 8 у 1893—1894 роках, потім № 20, № 32 та № 22, де у 1905—1907 роках також жив ув Івана Шатрова та у «будинку Булгакова».

У 1920-х роках разом зі своїм хором Олександр Кошиць виїхав у турне до Америки, де користувався ще більшим успіхом, ніж у Європі. Хор завоював і грандіозну славу в США, Аргентині, Уругваї та Бразилії. Дуже визначною подією стали виступи хору Кошиця в Нью-Йорку, де вперше був виконаний «Щедрик» композитора Миколи Леонтовича, який став популярним у всьому світі.

Олександр Кошиць також здійснив хорову обробку відомої фортепіанної мініатюри Василя Барвінського, і мелодія цієї пісні лягла в основу арії Summertime з опери «Поргі та Бесс». Ця арія згодом стала одним із найпопулярніших джазових стандартів у світі!

На мою особисту думку, «радянсько-російський» музей Булгакова на Андріївському узвозі в Києві потрібно перепрофілювати в гарний український музей Кошиця. А з творами письменника Михайла Булгакова можна буде ознайомитися у наших бібліотеках…

Доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, сержант ЗСУ Тарас Чухліб

facebook.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я