Це — наша Україна!

0

24 квітня в Будинку письменника НСПУ за участі КО НСПУ в рамках Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій…», що відбудеться цього року в м. Києві, був проведений знаковий ХХІ урок-реквієм «За Україну молюсь: Від Чорнобиля — до Майдану і АТО».

На подію прибули діти — учні шкіл Чорнобильської зони Київської області, як от: Іванківського району — с. Феневичі, Обухівського   району — с. Старі Безрадичі та СМТ Козин (літературна студія «Росинка», керівник — письменниця Ольга Довгоп’ят), та Кагарлицького району — учні Черняхівської ЗОШ з керівником літстудії — вчителем-методистом вищої категорії В.М. Березюк.

Ці уроки були започатковані лауреатами Шевченківської премії, професорами — поетом Дмитром Білоусом та Анатолієм Погрібним, і поетесою Валентиною Козак — матір’ю солдата-інваліда Чорнобиля І категорії. Захід відбувся за підтримки великої групи письменників. Звучали твори на тему Чорнобиля багатьох авторів — лауреата Шевченківської премії Л. Горлача, С. Йовенко, В. Шовкошитного, Д. Павличка, світлої пам’яті І. Драча, Ю. Завгороднього та інших.

Захід проводили Л. Горлач, П. Засенко, А. Качан.

Звучали також твори очільниці КО НСПУ Марії Морозенко, мала слово заступник голови КО НСПУ Тетяна Майданович.

З подарунками прибули відомі волонтери та громадські діячі, серед них — директор «Українського дому» Юрій Стельмащук з дружиною — пані Уляною.

Найменша учасниця — учениця 3 класу Старобезрадичівської гімназії Софійка виконала пісню «Молитва до мами».

Серед гостей був відомий скульптор та художник, автор багатьох чорнобильських пам’ятних комплексів, Анатолій Гайдамака, очільниця польської громади «Bez Granic» Хелена Седик.

Звучала пісня «Козацька сім’я — це наша Україна», а також пісня на слова Д. Павличка «На Чорнобиль журавлі летіли».

Україна — як Говерла,

Заздрість ворога зжере — 

«Ще не вмерла Україна»

І ніколи не помре.

 

Валентина Козак;

Прес-центр НСПУ

 

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я