Туристичний путівник «Екскурсії Житомиром» презентували в міському Домі української культури

0

Це — чергова історична розвідка кандидата історичних наук, доцента Поліського національного університету Геннадія Махоріна. Над книжкою він працював майже рік. Консультаціями допоміг краєзнавець Сергій Собчук. Про рівень книжки свідчать рецензії двох докторів історичних наук: Сергія Стельниковича та Володимира Студінського.

Путівник побачив світ завдяки матеріальній підтримці депутатів Житомирської міськради та небайдужих меценатів.

«Ми говоримо про розвиток туризму в нашому краї, — каже Геннадій Махорін. — Тому потрібна інформаційна основа для проведення фахових, заснованих на історичних відомостях, перевірених, доказових екскурсій, щоби презентувати наше місто з найцікавіших точок зору. Все це є в книжці. У путівнику 18 екскурсій. Історія мистецького життя в Житомирі — це три самостійні частини, присвячені живопису, театру, музиці. Читач пройдеться житомирськими вулицями: Великою Бердичівською, Бориса Лятошинського, Київською, Грушевського, вулицею міської інтелігенції Пушкінською. Є тематичні екскурсії: історії космонавтики, повітроплавання, літературного життя. Я подав багато таких відомостей, про які ще ніхто не писав і які стануть для читачів відкриттям. Приміром, я знайшов інформацію про відомих і невідомих архітекторів, які творили будинки нашого міста. Також у книжці розповідається про першу офтальмологічну лікарню в Житомирі, що стала четвертою в Російській імперії. Досі вважалось, що офтальмологічну лікарню по вулиці Шевченка, де нині дитяча лікарня, заснував Волконський.

Насправді це зроблено 1824 року італійцем Йосифом Райнері; у книжці я пояснюю, чому місцем для неї обрали саме Житомир. А в розділі про Замкову гору подаю детальні списки житомирських старост».

Путівник написано так, що читач може сам пройти обраним маршрутом. Зорієнтуватися йому допоможуть численні чорно-білі фотографії. Мандрівці сприятимуть і вдало підібрані локації: Замкова гора (історичний центр міста) або вулиці з найбільшою кількістю збережених архітектурних пам’яток.

Видання стане в пригоді екскурсоводам, учителям та любителям історії. У планах Геннадія Махоріна — презентувати книжку «Екскурсії Житомиром» у Києві.
Житомир.

На знімку: Геннадій Махорін з поетесою Людмилою Лашкул

Фото автора

golos.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я