«Творчий ковчег»: читали, слухали, дискутували

1

21 грудня в Києві у приміщенні Будинку письменників НСПУ на чергову зустріч молодіжної літературної студії-майстерні «Творчий ковчег» зібралися молоді поети та автори-початківці.

Серед присутніх за новою традицією «Творчого ковчегу» були експерти в галузі літератури – викладачі кафедри «Видавнича справа і редагування» Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка – кандидат філологічних наук Ярослава Прихода і доктор наук із соціальних комунікацій Марина Женченко.Гості коротко розповіли про нещодавно створену Асоціацію українських редакторів (АУРу), про те, наскільки важливо і, до речі, непросто знайти хорошого редактора саме поетичних творів кожному автору, який готує власну книгу поезій, та долучилися до обговорення представлених учасниками літературної студії-майстерні поетичних творів.

Спеціально запрошеним гостем став молодий поет, музикант, хорист, кандидат педагогічних наук, викладач Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Олександр Козинець, презентувавши свою оригінальну поетичну тетралогію «Сезони днів», яка поєднує чотири сезони року: «Pin-код: ЗИМА», «Обвітрена весна», «Скибочки літа», «Тричі осінь».«Як визначити жанр цих поезій? – поставив запитання Олександр. – Напевно, це віршований календар, розділений на чотири сезони. Фактично це – вірші-приписи на щодень. Ще два роки тому мене заполонила ідея щодня створювати бодай один поетичний текст. Наважився. Так і постали 365 (точніше, 366 – на випадок високосного року) віршів, що відтворюють як довколишню картину, так і внутрішній, психологічний стан людини. «Сезони» — не просто замальовки, а цілий сюжет, історія однієї душі, багатосерійний фільм про мандри мого нотатника».До слова, Олександр Козинець – переможець літературного конкурсу імені Григора Тютюнника, міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», «Молода КороНація», володар спецвідзнаки конкурсу «Коронація слова» «Terra інклюзія». Публікується у вітчизняних та зарубіжних літературних антологіях, альманахах, журналах, газетах. Вірші перекладені білоруською та англійською мовами.

Власними піснями з учасниками «Творчого ковчегу» поділився фронтмен та автор пісень молодого рок гурту «MENTHOL» Кирило Провотворов. Родом цей гурт із міста Сєвєродонецьк, звідки у столицю на навчання і приїхав Кирило. «Коли ми зібралися – нам було по 15–16 років. Звичайні хлопці, яким хотілося грати музику і звертатися таким чином до світу. Так, за рік ми перейшли до написання власних пісень. Через знайомих вперше потрапили до студії, записували, відкривали для себе щось нове, а між тим ходили до школи, готувалися до іспитів. І ось в 2018-му році презентувати дебютний міні-альбом «На двох». Багато виступали, займали призові місця у різних фестивалях. Згодом усе змінилося. Стали студентами, переїхали до Києва. Цей етап був одним із переломних. Але ми продовжили свою діяльність. Неодноразово виступали в київських клубах, а в серпні 2019-го року презентували свій перший кліп на сингл «Безлад в голові». Тепер нам по вісімнадцять, але бажання розвиватися в музиці стало тільки сильнішим. Багато що змінило наш світогляд і в своїх піснях ми доволі часто звертаємось до тем, які близькі не тільки нашим одноліткам, але й людям, старшим за нас», – розповів юний музикант.

Кожен присутній на літературній студії-майстерні, хто пише поезію, представив кілька власних творів. Обговорення почутого було жвавим, думки нерідко розходилися до діаметрально протилежних, деякі виступи викликали справжні дискусії, приправлені добрим незлобливим гумором. Хтось здивував, хтось став відкриттям, хтось порадував своїм помітним творчим зростанням, хтось – глибиною розкриття узятих тем. Каменем спотикання вже не вперше стало питання: хто ж такий молодий автор? Той, кому до 35 років? Чи кому до 44-х, як зараз прийнято визначати за міжнародними стандартами? А, може, той, хто лише почав писати вірші, – теж молодий автор?

Питання так лишилося відкритим, втім, як і двері для кожного охочого відвідувати студію, кістяк якої все ж складає молодь.

Наступне засідання «Творчого ковчегу» відбудеться в січні. Точна дата буде повідомлена в окремому анонсі, як і представлена програма нової зустрічі.

Юлія Бережко-Камінська, секретар НСПУ по роботі з молоддю

Світлини Юлії Бережко-Камінської

Прокоментуєте?

1 КОМЕНТАР

  1. Вдячна організатору п.Юлії і всім учасникам за активну небайдужість, яскраві виступи, актуальні талановиті твори різнопланової стилістики. Саме такими я собі й уявляю справжні поетичні читання. Коли хочеться не лише представити своє, а щиро вслухатися у кожне слово чийогось тексту, коли всією душею відгукуєшся від повного прийняття й співчуття до викарбовування інтелектуальної позиції щодо котрогось із феноменів чи стилів. Надзвичайно ресурсний захід, який я відвідую вже вдруге.

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я